Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три учения на „Корен“ предстоят на 61-ва механизирана бригада

[post-views]
Три учения на „Корен“ предстоят на 61-ва механизирана бригада

Стремци честваха 32 години от създаването на своето формирование

По вече установена традиция началото на празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада – 2 октомври, започна  с поднасяне на венец от командирите на формированието през годините на „Паметника на загиналите във войните 1912–1918 г.” След това емоционална реч произнесе сегашният командир на 61-ва бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов. 

Бригаден генерал Маргарит Михайлов поздрави воините с празника на формированието

За тези 32 години формированието се изгради и достигна ниво да бъдем едно от елитните, най-голямото от Сухопътните войски на Българската армия, то да

                        задава стандарти

в бойната подготовка и да е силно разпознаваемо сред нашите съюзници от НАТО. Днешният ден е за честване на празника, но и ден на равносметка, заяви командирът на бригадата. Той говори за направеното през годината, като обобщи, че всички поставени цели, занятия и задачи са изпълнени, и се спря на  предстоящите отговорни събития.

През ноември на учебния полигон „Корен“ едновременно ще се състоят три батальонни учения –  „Мирен страж“, „Зенит“ и „Стоманен щит“. Командирът на бригадата ги определи като „Бисер в короната“ в бойната подготовка. Освен обучаемите от 2-ри механизиран батальон, зенитно-ракетния дивизион и 61-ви танков батальон в ученията ще вземат участие Самоходният артилерийски дивизион, 3-ти механизиран батальон, формирования от 2-ри механизиран батальон, от батальона за защита на силите, от батальон ISTAR, щабният и логистичният батальон, както и рота „Военна полиция“ и щабът на бригадата. Затова и бригаден генерал Михайлов нарече това излизане на „Корен“ едно малко бригадно учение.

Той обяви, че през следващата година освен ученията, сертификациите на формирования и всички други предизвикателства предстои и получаването на нова бойна техника. От следващата година се очакват първите образци на

                 бойните машини „Страйкър“

да пристигнат в бригадата и подготовката за това събитие вече е започнала. Позовавайки се на девиза на 61-ва бригада „Дълг, лоялност, всеотдайност“, бригаден генерал Михайлов призова строените военнослужещи и цивилни служители с думите: „Бъдете верни на дълга, бъдете лоялни на Родината и всеотдайни в името на нашето формирование“.

Прочетено бе поздравление от президента на България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, в което се казва, че 61-ва бригада не е просто военно формирование, а символ на сила, дисциплина и отдаденост за защитата на Родината. Получени бяха поздравителни адреси от министъра и началника на отбраната, от командирите на видовете въоръжени сили и на военни формирования. Приветствие произнесе и заместник-кметът на Карлово Антон Минев.

Генерал-майор Деян Дешков връчи наградите на отличили се военнослужещи
Фото авторът

В словото си командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков заяви категорично, че ученията, в които са участвали стремци през тази година, заслужават само една оценка и тя е отлична. Той подчерта, че Командването на СВ е напълно наясно за нуждите на бригада. И се прави всичко възможно, за да бъде осигурено това, което трябва. Това води и до задачи в повече, но няма и капка съмнение как те ще бъдат изпълнени – отново с

                               отлична оценка

Молебен за здраве, благоденствие и успех отслужи отец Марко Тодоров

За предстоящите учения през ноември командирът на СВ каза, че основната им цел е да се видят командването и управлението, реалното осигуряване и използването на оборудването, както и модернизираните машини на 61-ви танков батальон. А още от самото начало на следващата година би трябвало да започне пристигането на нова транспортна техника за формированията от СВ. Ще започнат, също от началото на годината, и курсове за усвояването на новата техника. Към края на лятото се очаква да пристигат в състава на бригадата първите бойни машини „Страйкър“. Затова и трябва да се усвоят нови способности.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на СВ и командира на 61-ва бригада бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Наградите връчиха генерал-майор Деян Дешков и бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Молебен за здраве, благоденствие и успех отслужи отец Марко Тодоров. Накрая на официалната част на празника военнослужещите от бригадата преминаха в тържествен марш.

Гости на тържеството бяха още заместник-областният управител на област Пловдив Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров, командири и началници на формирования от Българската армия, ръководители на структури от МО и МВР, представители на държавната и местната власт, военно-патриотични сдружения и съюзи, директори и управители на фирми, музеи, банкови и държавни институции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани