Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българин от Канада вложи €10 млн. в завод за бронирани машини

[post-views]
Българин от Канада вложи €10 млн. в завод за бронирани машини

Българин, чиято кариера се е развила в Канада, откри първия си завод у нас. Той ще произвежда бронирани машини и дронове по стандартите на НАТО. Компанията International Armored Group (IAG) продава бронирани машини в цял свят, като притежава сертификати STANAG 3 и 4, които са
най-високите стандарти за неуязвимост от взривове.

Собственикът д-р Антон Стефов и съпругата му Сали Стефова прерязаха лентата на новия завод пред погледа на президента Румен Радев, който бе гост на церемонията.
Заводът край Бургас ще произведе първите бройки бронирани машини на пехотата от серията „Рила“ 8х8, тактическите превозни средства „Рила“ 4х4 и Guardian Extreme, както и брониран „Форд“ F350 през следващата година. Веднага след откриването бяха демонстрирани различни проекти като преоборудван автомобил в безпилотен робот с електрически двигател и дистанционно управление, брониран автомобил джамър „Тойота“, който създава радиосмущения и обезврежда чуждите нападателни средства. Специално внимание беше обърнато и на най-новото производство на високотехнологични дронове с различно предназначение.

Модифициран автомобил, превърнат в робот с електрически двигател и дистанционно управление

Най-новата производствена база на IAG в Бургас ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньори на IAG.

В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи
а в процес на инженерни изчисления – бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.

На откриването на завода дойдоха над 200 експерти от отбранителната индустрия от компании от цял свят, представители на дипломацията от различни региони от света, висши офицери от българските Въоръжени сили, военната образователна общност и Министерството на отбраната.
Към момента заводи на IAG има в България, САЩ, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвера и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Японски експерти разглеждаха с почуда бронираното стъкло, издържало на ракетен удар по време на откриването на завода.
Фото авторът

„Това събитие е от особена важност за българската икономика, националната сигурност, развитието на Бургас и региона. Именно това е залог за успеха на това ново начинание, но и атестат и за по-добрия инвестиционен и икономически климат в България. Съвременните конфликти и влошаващата се среда за сигурност показват необходимостта страната ни да разполага със собствени национални мощности за производство на собствени отбранителни продукти
които да гарантират надеждност в тяхната поддръжка, осигуряване и непрекъсната адаптация към нуждите на отбраната“, заяви президентът Румен Радев.

Това партньорство не приключва сега, а ще работим по създаване на дуални паралелки в технологичните училища и университетите в Бургас. Надявам се, освен създаването на работни места това да стимулира развитие на наука, иновации и технологии в града“, смята кметът на Бургас Димитър Николов.

Визията на частната компания е насочена към най-високотехнологичните области на всички обществени сфери, свързани със сигурност и отбрана – високотехнологични дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньор. А д-р Антон Стефов продължава да мечтае и вижда бъдещето на компанията в роботизацията и изкуствения интелект.

Рила Екстрийм 4х4 – една от гордостите на IAG, е на въоръжение и в българската армия

Най-ново

Единична публикация

Избрани