Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва възраждането на Зенитно-ракетните войски

[post-views]
Започва възраждането на Зенитно-ракетните войски

Автор: Ивайло Пашов

На 1 октомври се навършиха 64 години от създаването на Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) от състава на Военновъздушните сили. Тяхната поява е резултат от еволюцията на бойната авиация и измененията във военнополитическата обстановка по света в края на 50-те години на миналия век. По това време зенитната артилерия вече не е в състояние да води успешна борба с летящите с големи скорости и до стратосферни височини реактивни бойни самолети. Развитите държави са провокирани да приемат нов тип оръжие – зенитно-ракетните комплекси (ЗРК). България също не изостава от тенденцията.

В началото на 1959 г. се взема решение за превъоръжаване на съществуващите зенитно-артилерийски части и формиране на Зенитно-ракетни войски. На гражданското летище в Марино поле – Карловско, е открит учебен център за подготовка на ръководен състав за тях. Обучените там и в бившия СССР офицери са пионерите на войските. Първите ЗРК, закупени от българската държава, са СА-75 „Двина”.
На 1 октомври през 1960 г. разчет от 1-ви зенитно-ракетен дивизион (поделение 90020 – Тополница), въоръжен с комплекса „Двина“, извършва първата бойна стрелба със зенитна управляема ракета на полигона Ашулук в Съветския съюз. Мишената – безпилотна, от самолетен тип – е унищожена с първата ракета. Успехът е повод датата да бъде приета за Празник на Зенитно-ракетни войски. Година по-късно с Министерска заповед № 0334/12.10.1961 г. започна създаването на зенитно-ракетните бригади, които съставляват ЗРВ.

С новите ЗРК IRIS-T българската противовъздушна отбрана ще придобие нови способности

През следващите десетилетия войските усилено се развиват и насищат със зенитно-ракетни комплекси за малки, средни и далечни разстояния от различни поколения и непрекъснато се усъвършенства бойният им ред. През 70-те години част от формированията се превъоръжават с нова техника – ЗРК С-75М „Волхов“ и С-125 „Нева“, с повишени възможности за действие по цели на малки височини и в условия на смущения. За повишаване на плътността на огъня и разширяване на обсега през 80-те години арсеналът на бригадата е попълнен с комплекси за далечно действие С-200 „Вега“ и с многоканалния ЗРК С-300 с възможности за обстрел на голям брой цели едновременно. В края на десетилетието и в началото на 90-те години на ХХ век бойната мощ и потенциалът за незабавна реакция на развърнатите зенитно-ракетни групировки на Първа, Втора и Трета зенитно-ракетна бригада са без аналог на Балканите.
С началото на реорганизациите в Българската армия през 90-те години българската ПВО преминава през труден период. В резултат на множеството реформи ЗРВ постепенно са сведени до една бригада (от 2012 г. – Първа зенитно-ракетна база), чувствително намалява личният състав, променят се носенето на бойното дежурство и подготовката в съответствие със стандартите на НАТО.

Независимо от трудностите и болезнените кадрови съкращения ЗРВ остават надежден щит на родното небе.

Стрелба на зенитния полигон Шабла

През този нелек период инициативи за модернизация на войските по линия на командването им не липсват. Но в прегледите на отбраната усъвършенстването на родната ПВО периодично се отлага, като се приоритизират други проекти. Осъществени са главно някои доработки, касещи интеграцията на системата ни за противовъздушна отбрана с тази на Алианса.
Инициативата, благодарение на която става възможно придобиването на нови ЗРК, стартира през 2017 г. Със заповед за командира на ВВС е създадена работна група за разработване на „Концепция за развитие на способностите за зенитно-ракетно прикритие“. През ноември 2019 г. министърът на отбраната утвърждава концепцията със своя заповед. В резултат на това се пристъпва към разработката на инвестиционен проект за придобиване на нови зенитно-ракетни комплекси.

Изпратени са искания за предоставяне на информация до водещи световни производители на зенитно-ракетна техника за определяне на финансовите рамки. На базата на заложените тактико-технически изисквания и определения бюджет се изготвят конкретни предложения за избор на ЗРК. Предстои провеждане на конкурс, но на фона на рязкото изостряне на геополитическата обстановка след руското нахлуване в Украйна се появява възможност за реализиране на проекта чрез пряко договаряне в рамките на многонационалната инициатива „Щит на европейското небе“ (European Sky Shield Initiative – ESSI).

Тя е предложена от Германия с цел изграждане на наземна интегрирана европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на страните от НАТО след началото на инвазията на Русия. Инициативата позволява на присъединилите се към нея държави (22, вкл. България) да поръчват съвместно зенитно-ракетна техника на по-изгодни цени и да обменят опит при експлоатацията ѝ.

Страната ни декларира намерение да се присъедини към „Щит на европейското небе“ през 2022 г. С Решение № 856 от 2023 г. правителството одобрява меморандум за разбирателство относно закупуване на наземни системи за ПВО в рамките на ESSI и упълномощава Министерството на отбраната за неговото подписване и водене на преговори. След проведени работни срещи между представители на министерствата на отбраната на България и Германия и на немската отбранителна компания Diehl Defence става ясно, че страната ни може да се присъедини към голяма поръчка на ЗРК IRIS-T, предназначени за Бундесвера (германските въоръжени сили), като ги закупи на идентични цени.

В резултат от положените усилия със свое решение Министерският съвет внесе в Народното събрание предложение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“. На 6 август членовете на Парламентарната комисия по отбрана го подкрепиха и то беше внесено за обсъждане в парламентарна зала. На 8 август депутатите от 50-ото Народно събрание също гласуваха за приемане на Проекта. За да се подчертае значимостта на събитието, договорът за придобиване на новата техника беше подписан от министъра на отбраната на 6 септември – Денят на Съединението на България.

С това се поставя началото на едно дълго очаквано обновяване на българската ПВО. Чрез превъоръжаването с модерни многоканални ЗРК ще бъдат усъвършенствани възможностите и преодолян дефицитът от способности за зенитно-ракетно прикритие на страната в съответствие с актуалните изисквания на средата за сигурност. Чрез технологичното обновяване ще се увеличат многократно способностите на ЗРВ за противодействие на съвременните средства за въздушно нападение (пилотируеми и безпилотни). Също така ще се постигнат пълната им оперативна съвместимост и включване в съюзническата Интегрирана система за ПВО и ПРО. От важно значение е, че така ще се прекъсне и зависимостта за поддръжка на нашата зенитно-ракетна техника от страни извън НАТО и ЕС, което към момента е сериозен проблем.

Сключеният договор предвижда придобиване на един ЗРК със средна далечина на стрелбата IRIS-T SLM. В него са заложени опции за допълнително закупуване на до 5 идентични комплекса и на един IRIS-T SLX с голяма далечина на стрелбата. В стойността на контракта освен техниката на комплекса са включени обучението на личния състав, който ще го експлоатира и обслужва, и първоначалната интегрирана логистична поддръжка.

С придобиването на първия ЗРК IRIS-T SLM се реализира само началният етап от Проект за „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“. Следващите му фази ще се осъществяват с времеви параметри в съответствие с разполагаемия финансов ресурс. В цялост, в него е заложено закупуване на 2 ЗРК с голяма далечина на стрелбата и на 8 ЗРК със средна. С тях поетапно се предвижда да бъдат заменени сега използваните остарели ЗРК съветско производство. Тази техника ще допринесе за изграждане и поддържане на допълнителни способности за охрана, отбрана и контрол на въздушното и морските пространства, както и за по-ефективното изпълнение на задачи по защита от въздушни удари на войски, стратегически обекти и по обекти от критичната инфраструктура на страната.

Предвид мащабите на проекта реализацията му ще бъде съпътствана от доста предизвикателства. Сред тях са обучението на личния състав за ефективното усвояване, използване и обслужване на новите ЗРК; подготовката на инфраструктурата на стартовите позиции за развръщане на придобитите комплекси и организирането на логистична поддръжка и навременна доставка на резервни части. В миналото с тези казуси се сблъскват пионерите от ЗРВ и следващите поколения зенитни ракетчици, които приемат на въоръжение нова техника. И тъй като колелото на историята се върти, с намирането на идентични решения предстои да се заеме настоящото командване на войските и на ВВС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани