Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Любомир Вачев: Модернизираните Т-72 дават възможност за по-точна стрелба

[post-views]
Полковник Любомир Вачев: Модернизираните Т-72 дават възможност за по-точна стрелба

Валерия ТОДОРОВА

През есента на 1948 г. в Сливен са предислоцирани три танкови дружини, с които се полагат основите на 3-та танкова бригада

Полковник Любомир Вачев: Модернизираните Т-72 дават възможност за по-точна стрелба
Полковник Любомир Вачев

Центърът за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, чества на 6 октомври 74 години от връчване на бойно знаме на формированието. След края на Втората световна война с решение на правителството през есента на 1948 г. в Сливен са предислоцирани три танкови дружини, с които се полагат основите на 3-та танкова бригада в състава на Трета армия. На 6 октомври 1950 г. с Указ 532 на Президиума на Народното събрание е зачислено бойното знаме. По-късно с министерска заповед от 19.11.1998 г. идва преименуването на Сливенска танкова бригада – име, което остава трайно в съзнанието на хората. Честването на годишнината от връчване на бойно знаме и актуалното за днешния Център за подготовка на специалисти са повод за среща с командира на формированието полковник Любомир Вачев.

  • Г-н полковник, водещо за ЦПС през последните години са приемането, усвояването, поддържането и включването в учения на модернизираните танкове Т-72. Какви детайли от тези етапи ще откроите?
  • Модернизацията на танковете Т-72 и командно-щабни машини (КЩМ) – МТЛБ-У премина на два етапа. През първия етап  бяха монтирани и интегрирани системата за управление на огъня, дизелов спомагателен агрегат, система за предупреждение при облъчване и камера за дневно и нощно виждане на механик-водача за танковете, а за КЩМ бяха извършени дейности по демонтиране на възли, агрегати и радиосредства и инсталиране на ново оборудване и окабеляване в съответствие с приетата конфигурация. На втори етап бяха монтирани, програмирани и сертифицирани комуникационното оборудване и системата за управление на бойните действия (BMS). Всеки етап от този процес е важен и всички ние се отнасяме с огромна отговорност към изпълнението им. През май и юни се проведе изпитването и приемането на последната партида модернизирани танкове Т-72 и КЩМ.

Ще отбележа и това, че на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024” в Пловдив в статичен показ участва за втора поредна година и модернизиран танк Т-72 с танков екипаж.

Занятия с танковете Т-72 на учебен полигон „Ново село“
  • Кои са категоричните плюсове на модернизираните танкове Т-72 и на КЩМ МТЛБ-У?
  • Модернизираните танкове Т-72 дават възможност на екипажите за по-голяма точност при стрелба денем и нощем, прецизност, маневреност, ефективност, маскировка и скрито управление, а за КЩМ МТЛБ-У бих казал само, че от аналоговата ера преминават в цифровата и криптираната такава.
  • Модернизирането на техниката е едната страна на въпроса, а другата е свързана с уменията на военнослужещите да работят с нея. Как протичат обученията?
  • Имаме обучени военнослужещи инструктори, които предават своите знания и умения на другите военнослужещи. Разбира се, основна роля в обучението изпълняват и командирите на роти и взводове, както и офицери и сержанти от щаба на ЦПС и щаба на 61-ви танков батальон (61 тб). Танковите екипажи преминават сериозно обучение за работа с новите системи за управление на огъня на танк Т-72 – на новите симулатори и на танко-огневите тренировки на Учебен център „Батмиш“, а отделенията от щаба на 61 тб – в учебен кабинет за изучаване на BMS. Чрез тази система командирът и щабът на батальона могат да планират и да поставят задачи на формированията в реално време благодарение на опозната картина на бойното пространство с точни координати за местоположението на своите и противниковите сили.
  • В какви учения през тази година взеха участие формированията на ЦПС?
  • И тази година беше наситена с много учения и тренировки съгласно плана за подготовката.

През май първа танкова рота на 2-ри танков батальон (2 тб) проведе ротно тактическо учение на Учебен полигон „Корен“ на тема „Танковата рота в отбрана“, а  в края на май и началото на юни участва в мащабното тактическо учение „Тракийски воин 24“.

От 61 тб  танкови взводове участваха през януари и март в съвместни тактически учения с бойна стрелба на учебен полигон „Ново село“. Танк Т-72 и танков екипаж от 61 тб участваха в тактически учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 24“ през юни. През същия месец танкови взводове от 61 тб участваха и в съвместните  подготовки Black sea Rotational force 24 и Strike back 24, които се проведоха на Учебен полигон „Ново село“.

Щабът на Център за подготовка на специалисти участва с за отговор в националното двустепенно командно-щабно учение „Щит 24“.

През ноември за 61 тб предстои участието в батальонно тактическо учение на УП „Корен“, предшествано от провеждането на ротни тактически учения с танковите роти.

  • Продължава ли участието на личен състав от формированието в охраната на южната държавна граница?
  • Продължава участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в операция „Самостоятелен страж“ за охрана на южната граница на Република България, което е по график, утвърден от командира на Сухопътните войски. Това е задача по третата мисия на Въоръжените сили – „Принос към националната сигурност в мирно време“, която изпълняваме отговорно и професионално заедно със служителите от ГД „Гранична полиция“.
  • Наложи ли се привеждане в действие на модулите за помощ на населението?
  • Нашите три формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) са в необходимата готовност.

През юли наши модули (екипи) участваха в потушаването на пожари в региона на с. Воден – община Болярово, и през август – в района на Сливен.

И през тази година своя професионализъм проявиха специалистите от модулното формирование за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси, като основно действаха по обследването и прочистването на Учебен полигон „Ново село“.

  • Повод за какво е празникът на формированието?
  • Празникът е преди всичко повод за вглеждане в същината на работата ни, което ми дава основание да изразя своята благодарност към целия личен състав. Формированието е като един механизъм, в който в синхрон работят всички „части“  и от тяхното успешно  взаимодействие зависи успешното изпълнение на поставените задачи. От значение е и ролята на заместник-командира на ЦПС полковник Данчо Николов, на началника на щаба на ЦПС полковник Делян Люцканов, на заместник-командира по логистичното осигуряване подполковник Иван Байрактаров, на началниците на отделения в командването на ЦПС, на командира на 61 тб подполковник Евтим Максимов, на командира на 2 тб подполковник Пламен Янъков,  на командира на Център за подготовка на сержанти и войници подполковник Стоян Неделчев, на командира на Център за подготовка на водачи и логистични специалисти в Русе подполковник Павлин Илиев, на командирите на щабната рота и ротата за логистично осигуряване, както и на всеки един военнослужещ и цивилен служител от Център за подготовка на специалисти.
  • Как ще бъде чествана годишнината на формированието?
  • Плацът на формированието ще е основното място на честването. Празникът ще уважат офицери от висшия команден състав на командването на Сухопътните войски, командири на военни формирования от СВ, представителите на местната и изпълнителната власт, общественици, представители на военно-родолюбиви организации, представители на Българската православна църква и с особено внимание и уважение и бивши командири на 13-а танкова бригада, чийто наследник е ЦПС.

След строяването на личния състав на плаца на формированието, посрещането на бойното знаме и приемането на строя, празнични слова, връчване на награди и отличия, преминаване в тържествен марш в програмата е включен и празничният концерт.

Изпълненията на Военния духов оркестър на нашето формирование са под диригентството на капитан Калин Гемеджиев. На откритата сцена нашите талантливи военнослужещи и цивилни служители се представят с  програмата, с която ще участват тази година във „Фестивал на Военните духови оркестри и преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски“, която включва българска народна музика, песни и танци,  хумор и вокални изпълнения.

Като важна съпътстваща част от празника е Денят на отворени врати във формированието и представяне на военната професия под наслов „Бъди войник!“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани