Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хеликоптерна ракета поразява цели на 50 км

[post-views]
Хеликоптерна ракета поразява цели на 50 км

Израелската отбранителна индустрия разработи решение за бойните хеликоптери, ориентирано към оперативните им нужди. Компанията създаде вариант на ракетата Spike от шесто поколение – Spike NLOS, като NLOS означава „зад линията на пряката видимост“. Тези прецизни ракети с електронна оптика позволяват хирургически точни удари далеч извън обсега на врага. Предишният вариант на ракетата Spike ER2 има обсег 16 км. Новата Spike NLOS може прецизно да поразява цели на разстояние 50 км.

Бъгито с осем ракети Spike

В САЩ провеждат тестове на ракетата, изстрелвана от хеликоптер AH-64 „Апачи“. По време на тестовете над океана хеликоптерът взривява малка лодка на разстояние 36 км. Ракетата работи еднакво успешно по суша и море. Преди изпитанията над океана се провеждат репетиции и се извършват тренировъчни изстрели над сушата.
От началото на тестовете американската армия е изстрелвала многократно ракети Spike-NLOS от хеликоптер AH-64E „Апачи“. Преди това специалисти от екипа за изпитанията са пътували до Израел, за да придобият опит, като летят и стрелят с израелски „Апачи“. Тестът над морето е проведен, една година след като е решено да се интегрират ракетите от 6-о поколение на американските „Апачи“.

За първи път ракетите Spike от първо поколение са въведени на въоръжение през 1981 г., но тяхното съществуване е разкрито десетилетия по-късно. През 2020 г. израелската отбранителна индустрия обявява, че разработва такава ракета от пето поколение с обхват до 32 км. Предишната модификация на ракетата може да поразява цели на разстояние до 24 км.

Хеликоптер „Апачи“ с ракети „Спайк“ и „Хелфайър“

Най-забележителната характеристика на ракетата Spike NLOS е системата за насочване, която има два режима на работа. При първия режим ракетата може да поразява неподвижни цели по зададени координати. При втория режим операторът може да прави фини корекции в крайната фаза на полета на ракетата благодарение на изображението, което получава на екрана си в реално време от инфрачервената ѝ камера в предната част. Това дава на ракетата невероятна точност и срещу движещи се обекти и позволява тя да намира целите си при лошо време или на места от бойното поле, забулени в дим и прах. Вторият режим дава на оператора възможност и да сменя внезапно посоката на ракетата, ако в целевата зона се появят случайни минувачи. Всички тези способности на ракетата Spike NLOS ѝ дават големи предимства пред досега масово използваните от хеликоптерите ракети „въздух–земя“ „Хелфайър“. Обхватът на „Хелфайър“ е до 11 км. Освен това ударът по целта от Spike NLOS може да се наблюдава от дрон, изпратен много напред над бойното поле, като в същото време стрелящият хеликоптер остава десетки километри назад в безопасната зона.

Ракетата от предишното 5-о поколение от това семейство Spike Launcher е също прецизна ракета с обхват 30 км и също е електрооптична. Тази ракета в момента се ползва в 31 страни. Индустрията предложи на пазара и лека, модулна пускова установка, интегрирана върху леко и високопроходимо бъги. Пусковата установка на Spike в този вариант тежи 1350 кг и изстрелва осем ракети. Бъгито е подходящо за специалните сили, защото бързо и лесно се развръща дълбоко във вражеска територия и може да поразява фиксирани и мобилни цели, без да зависи от GPS, при това с много висока точност.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани