Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вторият випуск военни лекари получиха първи офицерски пагони

[post-views]
Вторият випуск военни лекари получиха първи офицерски пагони

Първите си офицерски пагони и назначения в различни формирования на Въоръжените сили получиха 18 курсанти от випуск 2024 – „Цар Симеон Велики“, завършили образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Медицина” от Медицински университет – Варна и образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ от Висшето военноморско училище. Военните лекари се обучават по съвместен проект и тристранен договор между Военномедицинската академия – София, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във  Варна.

Първите си офицерски пагони  получиха  випускници завършили специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ от Висшето военноморско училище.  Това е вторият випуск военни лекари, завършили 6-годишен курс на обучение по тристранната програма на ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и МУ във Варна.

„Военната медицина изисква не само професионални умения, но и етика, смелост и дълбока лична ангажираност. Ще бъдете не само медици, но и лидери, които трябва да вземат решения под напрежение. Ще трябва да действате бързо, но и мъдро, ще трябва да оставате спокойни и в най-напрегнатите моменти.“

Президентът Румен Радевприе почетния строй и връчи дипломата и пагоните на курсанта първенец – офицерски кандидат Мелани Пиргова.

18 младежи бяха произведени в звание „лейтенант“. Да бъдат смели и убедени, де не се страхуват от нищо им пожела началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„Малките, но последователни стъпки се натрупват с времето и водят до значителни резултати. Светът пред нас е непостоянен, несигурен, двусмислен и сложен. Предизвикателствата не могат да се предвидят, но всеки един от нас се сблъсква с тях. Трудностите не трябва да ви спират да вървите напред. Признайте миналите си успехи и ги използвайте като доказателство за вашите способности.“

Специални награди от министъра на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната Емил Ефтимов получиха отличили се курсанти. А президентът Радев благодари на ВВМУ, ВМА и Медицинския университет във Варна за проявената национална отговорност при създаването на тази специализация.

„Никой не си представяше, че преди седем години, когато европейската архитектура за сигурност изглеждаше непоклатима, ще се води пълномащабна война и всеки ден ще загиват хиляди хора.“

Румен Радев се обърна към випускниците с думите, че те поемат двойна отговорност – тази на български офицер и тази на лекари.

„С връчването на първото офицерско звание и дипломите вие поемате двойна отговорност – тази на българския офицер и на лекаря. Вие ще бъдете стожер на военната етика и дисциплина, пример за високата хуманност на вашата професия и на решителност и хладнокръвие и в най-критичните ситуации“

Първенецът на специализацията лейтенант Мелани Пиргова ще започне своята военна служба в изтребителната 3-та авиационна база в Граф Игнатиево, където ще планира и осъществява медицинското осигуряване.

Новопроизведените лейтенанти вече получиха своите първи назначения и от понеделник започват работа във военни формирования от видовете въоръжени сили и Военномедицинска академия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани