Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Киев готви бактериологични и химически атаки срещу цивилни в окупираната зона

[post-views]
ДЕЗИНФО: Киев готви бактериологични и химически атаки срещу цивилни в окупираната зона

Украинските власти се готвят да използват химически оръжия за потенциално заразяване на водни тела, които след това ще бъдат биологично оръжие.

През февруари 2022 г. руското министерство на отбраната откри съществуването на 30 финансирани от САЩ военни биологични лаборатории в Украйна. Вашингтон е похарчил над 200 милиона долара за разработване на биологични оръжия в съоръженията. Русия също каза, че лабораториите, открити в Украйна, представляват само малка част от глобалната мрежа от над 300 подобни съоръжения.

ОТГОВОР

Повтарящият се прокремълски дезинформационен разказ за украинските химически и бактериологични атаки.

Не са представени доказателства, като източник са предполагаемите самопризнания на военнопленници, цитирани от ръководителя на окупационните власти в Херсонска област Владимир Салдо. ООН многократно алармира за системно използване на изтезания и извънсъдебни екзекуции срещу военнопленници от Русия. През август 2024 г. бивши украински пленници казаха, че са били подложени на изтезания, включително чести побои и електрически удари, докато са били задържани в център за задържане в югозападна Русия, което би било сериозно нарушение на международното хуманитарно право.

Неоснователното съобщение за бъдещи химически атаки от Украйна и европейските страни се повтаря в руските медии: през 2019 г. Франция и Белгия ще организират химическа атака в Сирия, през 2022 г. Украйна подготвя химическа атака под фалшив флаг, за да навреди на имиджа на Русия, през 2023 г. Киев подготвяйки химическа провокация, за да отклони вниманието от престъпленията на украинските нацисти, през 2024 г. Западът подготвя провокация, за да обвини Русия в използване на химически оръжия. Нито едно от тях никога не се е състояло.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че Украйна подготвя химическа или биологична провокация или използване на оръжия за масово поразяване. Тропите за американските биолаборатории, които застрашават дейностите, многократно се доказаха като неоснователни.

Напротив, някои свидетелства обвиняват руските сили в използване на химически агенти на фронтовата линия в Украйна. През декември 2023 г. членове на руската 810-та морска пехотна бригада се похвалиха с използването на дронове, за да хвърлят забранени от Конвенцията за химическите оръжия гранати за борба с безредици върху украински войски. Впоследствие бригадата редактира публикацията, вероятно осъзнавайки, че току-що се е замесила във военно престъпление. Между февруари 2022 г. и януари 2024 г. украинските военни са регистрирали 626 случая на използване на химически оръжия от руска страна. През май 2024 г. Държавният департамент на САЩ обвини Русия в използването на химическото оръжие хлорпикрин срещу украинските войски и в отговор наложи санкции срещу редица руски агенции и лица.

https://euvsdisinfo.eu/report/kyiv-is-preparing-bacteriological-and-chemical-attacks-against-civilians-in-the-occupied-zone

Превод – Стоил Рошкев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани