Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високопланински водолазен сбор на язовир Искър – тренират Военна полиция, Сухопътни войски и ВМС

[post-views]
Високопланински водолазен сбор на язовир Искър – тренират Военна полиция, Сухопътни войски и ВМС

Високопланински водолазен сбор във водите на язовир Искър. Тренират водолазите на Сухопътни войски, Военна полиция и Военноморските сили. Задачата днес беше да открият предмет – веществено доказателство за нуждите на разследването.

Подготовката за спускането в язовир Искър започва с щателна проверка на екипировката и оборудването. 

За равен брой си казваме винаги, тоест колкото пъти се потопиш, толкова пъти да излезеш на сушата и другото, което им казвам е да не прибързват, всички мерки за безопасност да се спазват и успех.

Водата в язовира е около 18 градуса, а видимостта под метър, което допълнително усложнява задачата – а именно, да открият поставения на дъното на язовира предмет. Водолазите имат само бегла представа за неговия вид и форма – разделят се на екипи, които да претърсват различни райони. Методите на претърсване са няколко – от тях зависи да изберат най-ефективния и бърз.    

Предварително бяха споменали, че предметът е с определена цилиндрична форма, предварително бяха маркирали с различни буйове и заедно с колегите от СВ, те хващат единия район, ние от Военна полиция хващаме другия район и по спусково въже се спускаме надолу и там вече започва метода по кръговия способ.

Ние избрахме кръговия способ, тъй като при тези условия сме установили, че той е най-п подходящ. Другите способи са паралелен и когато сме на река Дунав, там се използва метод тип „камбана“.

Спусканията задължително са по двойки.

Водолазите не вършат работа самостоятелно, винаги са поне по двама души, за да могат да си помагат, ако един от тях изпадне в ситуация, критична ситуация, трябва да има човек, който да му помогне.

Благодарение на отличната синхронизация и натрупания във времето опит, задачата и изпълнена буквално за минути. Водолазите маркират открития предмет, а друг екип го изтегля на брега.

 Изнасянето на брега ще бъде посредством парашут, така наречения балон, който ще повдигне предмета от дъното и изтегляйки го с лодката ще достигне до брега при нас.

Претърсване на район, ориентиране под вода, помощ на бедстващ водолаз са част от другите задачи, които водолазите изпълняваха по време на високопланинския си сбор. Това е третият и последен етап от съвместната им подготовка за тази година. Преди това те усъвършенстваха умения във водите на река Дунав и на Черно море.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани