Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Западът се опитва да унищожи Русия, както в операция „Немислимо“ от 1945 г.

[post-views]
ДЕЗИНФО: Западът се опитва да унищожи Русия, както в операция „Немислимо“ от 1945 г.

Има западна схема за унищожаване на Русия, подобна на това, което Лондон и Вашингтон планираха през май 1945 г., когато разработиха „Операция Немислимо“, насочена към унищожаването на СССР, дори преди края на Втората световна война. Тогава тя се пазеше в строга тайна, но днешните англосаксонски стратези не крият намеренията си, въпреки че все още се надяват да победят Русия чрез нелегитимния неонацистки режим в Киев.

ОТГОВОР

Твърдението е грубо изопачаване и преувеличаване на исторически събития, целящо да популяризира повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ за дестабилизирането на Русия и конфликта в Украйна като прокси война срещу Руската федерация.

Така наречената операция „Немислимо“ е план за действие, поискан от Уинстън Чърчил до неговия началник-щаб в контекста на Втората световна война, дни след поражението на нацистка Германия и докато войната в Азия продължава, и когато Съветският съюз окупира обширни области от Европа. Планът така и не получи сила, тъй като военните съветници на Чърчил веднага го отхвърлиха и беше окончателно отхвърлен, след като ново правителство спечели изборите в Обединеното кралство през юли 1945 г.

Етикетирането на противниците на Русия като нацисти е много често използвана прокремълска техника за дезинформация и е използвана от Русия, за да се опита да оправдае нахлуването в Украйна, представяйки го като „операция по денацификация“. Русия прекара години в подготовка на информационното бойно поле преди пълномащабното си нахлуване, като „нацистка Украйна“ беше една от нейните най-видни характеристики за дезинформация.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-west-tries-to-destroy-russia-as-in-operation-unthinkable-of-1945

Превод – Стоил Рошкев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани