Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Плеяда елитни атлети пристигат за маратона в София

[post-views]
Плеяда елитни атлети пристигат за маратона в София

Кенийската школа ще се опита да защити титлите си от миналата есен и да подобри 27-годишното най-добро постижение на Христо Стефанов

Няколко елитни лекоатлети пристигат за участие в Wizz Air София маратон 2024. Стартът на класическата дистанция 42.195 км е тази неделя в 9.30 ч. от площад  „Александър Батенберг“, а общо във всички дисциплини по трасето ще потеглят рекордните като брой над 6500 бегачи. От тази година София вече излиза с едни гърди пред останалите сходни надпревари в региона, като за първи път записалите се само за големия маратон наближават 1000.

Плеяда елитни атлети пристигат за маратона в София
Плеяда елитни атлети пристигат за маратона в София

Фокусът отново ще бъде насочен към „класиката“ на 42.195 км, където колоната ще поведат няколко класни състезатели от Кения, Мароко, Турция и др. Сред тях респектира 33-годишният мароканец Билал Марум (Мар) с личен резултат 2.11:20 ч от Маракеш 2020 г. Той обаче вероятно ще срещне силната съпротива на двама атлети със сходни лични постижения:

31-годишният кениец Шедрак Кипту Кемайо е бягал 2.12:52 ч на маратона в Найроби, а 32-годишният турчин Омер Алканглу е  с 2.12:15 ч от Трабзон преди 3 години и тази пролет грабна бронза от Стара Загора. Още трима кенийци ще застанат на старт в неделя в столицата ни – 30-годишният Корнелиус Кибивот Чепкок е с резултат 2.14:34 ч от маратона в Тайланд преди 4 години и тази пролет има 2.14 ч от Измир, а Еванс Кипруто и Вилфрид Киплагат (Кен) са записали най-големите си успехи досега в по-кратките дистанции.

При жените у нас отново пристига звездата на българските маратони Рут Матебо. Кенийката е първата спечелила големия джакпот от 20 000 лв. във веригата маратони с името „Бягането като начин на живот“ през 2017 г. с титли тогава в София и във Варна плюс трето място в Стара Загора, а следващата година стана първата в историята с три от три възможни победи в един сезон у нас. Шампионка от 2017 и 2018 г., Рут сега ще се опита да спечели златото за трети път по софийските улици, след като за последно триумфира с 2.35:20 ч. Миналата есен Матебо финишира четвърта в столицата ни, преди това грабна златото на маратона в Скопие, а личният й рекорд е 2.35:15 ч от Маракеш 2018. В София тази неделя за старт за записани още две атлетки от Кения – Хариет Джепчумба и Джейн Джелагат Сюрей, която е с личен рекорд 2.26:29 ч от Ротердам 2017 г., а миналата година спечели в Женева с 2.31:41 ч. Интересно име сред класните атлетки е и това на Мария Врахич-Трошич, която се изявява в свръхмаратоните.

Хърватката е бягала 100 км във Виншотен (Хол) за 7.27:11 ч, на маратон има 2.40:41 от Тревизо 2016, а миналата година е с бронз от Стара Загора.

На полумаратон по софийските улици тази неделя най-вероятно златото ще си оспорват представителите на Кения Алберт Кипкорир Тонуи, Кенеди Кипкемой Роно и Космас Киген. 25-годишният Тонуи ще се опита да защити титлата си от миналата година, когато стана шампион в столицата ни с 1.05:36 ч. Роно бяга в Пардубице за 1.02:55 ч, а Киген пристига с личен рекорд 1.02:35 ч и четвърто място от маратона в Скопие през април. При дамите на 21 км също се очертава кенийска доминация със заявките на Валентине Джебет и Мърси Чемутай. 27-годишната Джебет спечели в Стара Загора тази пролет с лично постижение 1.13:15 ч, а Чемутай е с 1.17:57 ч от Братислава през април. Тези дни се уточняват и имената на българските атлети, които ще стартират в отделните дистанции. За най-бързите наши представители при мъжете и при жените на 42.195 км е предвидена специална премия от по 500 лв. Общият награден фонд е над 65 000 лв., победителите при мъжете и при жените в големия маратон ще получат по 3000 евро, с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции в неделя и при ветераните в класическия маратон. Миналата есен шампиони в класическия маратон в столицата станаха представителите на Кения Матю Киплагат с 2.12:12 ч при мъжете и Беатрис Торойтич с 2.38:27 ч при дамите. Поради различните трасета, в маратона не се регистрират рекорди, а най-добри постижения в историята и те за София се държат от Христо Стефанов с 2.11:26 ч. от 1997 г. и от Джабет Наом (Кен) с 2.28:38 ч. от 2020 г.

Рейс офисът на състезанието отваря утре, четвъртък в 14.00 ч и тази година ще е в специално изграден и много по-модерен като визия МАРАТОН ЕКСПО 2024 в градинката пред Народния театър Иван Вазов, непосредствено до старта-финалната зона.

За поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Road Race Label“ (Бронзов етикет), като е включен в календара на World Athletics – Световната атлетика и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2024 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Шампионата на планетата по маратон за ветерани. По тази причина в българската столица сега ще бъдат определени част от участниците със специални покани и безплатен старт на Световното първенство за ветерани през следващата година, което ще се състои в Ню Йорк. Миналата есен от българската столица се квалифицираха две жени и 4 мъже за тазгодишният планетарен шампионат на синьорите в бяганията в Сидни.

Тазгодишният Wizz Air София маратон получи ново признание, като прие домакинството на Европейско железничарско първенство по маратон на Асоциацията на европейските железници (USIC). Това означава, че сега в неделя в българската столица ще бъдат коронясани континенталните индивидуални и отборни шампиони на милионите служители в жп-транспорта.

Интересът към първенството е огромен, приети са заявки за участие с пълни отбори от Австрия, Чехия, Дания, Германия, Англия, Италия, Люксембург, Полша, Словакия, Швейцария и България.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани