Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България прие актуализиран Национален план за засилване на участието си в гражданското измерение на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС

[post-views]
България прие актуализиран Национален план за засилване на участието си в гражданското измерение на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС

Министерският съвет прие актуализиран Национален план за изпълнение на Споразумението (Компакт) за засилване на гражданското измерение на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европейския съюз. Националният план отразява поетите от България и останалите държави членки на ЕС ангажименти в рамките на новия Пакт за гражданската ОПСО на ЕС, приет през 2023 г.. В него са заложени цели за изпълнение до 2027 г в четири направления: юридическа база, управление на човешките ресурси, обучение и стратегическа комуникация. Сред основните цели е изграждане на действащ механизъм за координация, увеличаване на броя на командированите национални експерти в граждански ОПСО мисии, подобряване на кръга ангажирани с обучение за целите на гражданската ОПСО, както и предвиждане на допълнителни програми за обучение и подобряване на осведомеността по въпроси, свързани с граждански ОПСО мисии и операции.

Гражданското измерение на ОПСО е един от основните инструменти на ЕС за осигуряване на сигурност и стабилност в съседните на Съюза региони при конфликти и кризи. Тринадесет граждански мисии работят за повишаване и укрепване на сигурността, върховенството на закона и правата на човека в Европа, Африка и Азия.

В момента България е командировала 22 служители в приоритетни за нея граждански мисии в Косово, Грузия, Украйна, Молдова, Армения и Либия.

Източник: МС

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани