Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Водолази откриха за минути издирван предмет в язовир

[post-views]
Водолази откриха за минути издирван предмет в язовир

Военнослужещи от Военна полиция, Сухопътните войски и Военноморските сили действаха в пълен синхрон

Метален предмет с цилиндрична форма, дължина към 40 см и вид на парче дебела тръба откриха и извадиха за броени минути военни водолази от язовир Искър. Това стана

по време на съвместна подготовка

Старши сержант Георги Начев

с участието на военнослужещи от Служба „Военна полиция”, Сухопътните войски и Военноморските сили. Подготовката, която приключва днес, се състоя в района на учебно-тренировъчната база на Военна полиция на язовир Искър под ръководството на капитан Диан Стоянов от Военна полиция – Варна, и старши сержант Георги Начев, командир на водолазно-разузнавателно отделение от 55-и инженерен полк в Белене. Във всяко от действията си военните водолази действаха помежду си в пълен синхрон.

Майор Диан Стоянов

Търсеният предмет беше предварително заложен от ръководителите на занятието на неизвестно за водолазите място в дълбините, за да бъде издирването максимално реалистично. Обозначени с буйове бяха два района на претърсване.

Първи към своята зона се отправи с лодката си екипът на Сухопътните войски. Скоро след това по гладката като огледало повърхност на язовира се плъзна и лодката на Военна полиция.

По двама водолази от всяка група се спуснаха във водата и започнаха претърсването на своя район. Дълбочината беше между 7–8 и 10–12 м в отделните зони. И двата екипа

действаха по т. нар. кръгов способ

Военните водолази действаха синхронно, точно и прецизно, като успяха бързо да открият в дълбините търсения предмет, чието местоположение не знаеха предварително
Фото авторът

като претърсваха дъното, описвайки все по-разширяваща се кръгова спирала около буя, прикрепен за дъното с тежест. Кръговете, които описват двата екипа, се застъпват с 5–6 м, за да може да се претърси качествено районът, обясни за в. „Българска армия” старши сержант Начев. „Методите на претърсване са няколко, но сега избираме кръговия, защото е подходящ в такива условия – в по-мътна вода. Достигнали сме до този опит, че по кръгов способ по-лесно ще открием предмета”, заяви капитан Стоянов. По думите му друг метод е паралелният, а на Дунав пък се използва способът тип камбана заради силното течение в реката.

Междувременно екипите под водата работеха интензивно и не след дълго в зоната на Военна полиция на повърхността изплува малък буй маркер. Така водолазите обозначиха откриването на търсения предмет. След това водолазите на Военна полиция и Сухопътните войски се прибраха с лодките си на брега.

Към мястото веднага замина друг екип от Сухопътните войски.

Водолаз се спусна до предмета

Водолази откриха за минути издирван предмет в язовир
Водолази откриха за минути издирван предмет в язовир

и го закачи към т. нар. парашут, в който вкара въздух от кислородната си бутилка. Макар и неголямо, количеството беше достатъчно да изкара парашута като балон на повърхността. След това водолазът се качи на лодката и с нея екипът извлече парашута и закачения под него предмет на сушата. Така учебната задача беше изпълнена успешно.

„От няколко дни тренираме сглобяването на различен вид дейности. Сред тях са осигуряване на водолазите, спасяване на бедстващ водолаз, претърсване на район, ориентиране под водата и други подобни задачи за ситуации, които могат да се случат на практика”, заяви капитан Стоянов. Той сподели пред медиите, че пожелава успех на водолазите, преди да влязат във водата, както и броят на потапянията да е равен на броя на изплуванията и връщането на брега. „Другото, което им казвам, е да не прибързват. Всички мерки да се спазват. Всеки водолаз трябва да е и с добро самочувствие. При подготовката за изпълнението на задачата колегата ми докладва: снаряжението им е изправно, самочувствието им е добро, налягането в бутилките е еди-колко си атмосфери. Така

ръководителят знае, че всичко е наред

и може да се пристъпи към изпълнение на задачата”, разказа капитан Стоянов.

Старши сержант Начев изтъкна, че съвместните обучения на водолазите от Сухопътните войски, Военна полиция и Военноморските сили, които протичат всяка година на р. Дунав, на Черно море и на язовир „Искър”, са традиция, която дава добри резултати. „Надявам се, че в бъдеще нашата съвместна дейност ще продължи. Те се учат от нас, ние се учим от тях, защото те си имат определени занятия, ние – също, но общо взето, нещата се припокриват”, сподели старши сержант Начев. Конкретно за водолазното дело в Сухопътните войски той посочи: „Със снаряжението засега нещата са добре. Надяваме се догодина да имаме още оборудване”.

Под водата видимостта беше почти нулева, каза лейтенант Димитър Петров, който беше старши на екипа, открил предмета. „Ако си познаваме добре работата, ще я свършим. И както успяхме с колегата (главен старшина Мирчо Драганов – б. р.), открихме предмета. Маркирахме го и колегите от Сухопътните войски си свършиха тяхната работа по изваждането на предмета”, обясни той.

Водната среда, в която работим,

носи много рискове

и затова подготовката ни е доста сериозна, заяви главен старшина Драганов. Набляга се на всякакви упражнения, които в дадена ситуация да са ни от полза, допълни той.

Благодаря за участието, за старанието, за всичко, което свършихме безаварийно и безпроблемно и изпълнихме задачата, обърна се към участниците майор Стоянов. И двата екипа се справиха със задачата чудесно, допълни старши сержант Начев.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани