Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мобилната свързаност е ключова за бойните командвания

[post-views]
Мобилната свързаност е ключова за бойните командвания

Армията е наясно, че командните пунктове трябва да бъдат мобилни в рамките на минути, както и да оставят минимален електронен отпечатък.

Мобилната свързаност по време на мисии на експедиционните сили е от особена важност. Това е установено от експедиционните сили на САЩ, които при бързото придвижване от остров на остров в Индийско-Тихоокеанския регион изпитват особена нужда от комуникационна свързаност. Освен това войната в Украйна показва категорично, че стационарните неподвижни командни пунктове, излъчващи огромно количество честоти, са абсолютни мишени за противника. Те могат да бъдат атакувани и със способите на електронната война, както и да бъдат заглушавани или нападани от голямо разстояние с ефективни дронове. По тази причина една от водещите отбранителни американски компании в областта на електрониката и комуникациите разработи и произведе модулен мобилен мрежов комплект за командни пунктове.

Армията е наясно, че командните пунктове трябва да бъдат мобилни в рамките на минути, както и да оставят минимален електронен отпечатък, както казват експертите. Трябва също така да са лесни за ползване от войниците и морските пехотинци и да установяват бърза свързаност и управление в мрежата, за да отговарят на потребностите на оперативния командир. Експедиционните сили, които се придвижват бързо от остров на остров в един огромен район като Индийско-Тихоокеанския район например се нуждаят от мобилен начин за командване и контрол на превозни средства, хотели и домове. Модулните мрежови комплекти за командни пунктове EDGE са разработени, за да предложат на армията автоматизирана система за командване и управление по суша, въздух и море, както и да предоставят първични, алтернативни, извънредни и аварийни комуникации.

В днешно време са много комуникационните пътища, които са лесни за използване и в същото време предлагат комуникационна свързаност на силите, което е важно изискване в съвременните военни операции. Мобилната свързаност е от съществено значение за всички бойни командвания. Това е във всички враждебни бойни пространства. Означава също така, че днешният команден пункт се превръща в мобилен команден пункт на утрешния ден, като се освобождава от по-голямата част от външната инфраструктура. В същото време се запазват почти същите способности на гъвкавост и преносимост, включително и на сателитните комуникации. Модулните комплекти командни пунктове, които могат да създават мрежи и да предлагат свързаност с търговски и военни сателитни комуникации, най-вероятно ще се окажат много ценни за днешната оперативна среда.

В съвременни условия армията трябва да има мобилни, подвижни командни пунктове с широк спектър от възможности не само за пренос на глас и данни, но и от комбинация от устойчиви вълнови форми и архитектури, които бойните подразделения и командирите да могат да използват, за да си сътрудничат по същия начин, както това е ставало при стационарните командни пунктове.

Мобилният команден пункт от следващо поколение вече съществува днес под формата на два модулни мрежови комплекта EDGE. Мрежовият комплект EDGE може да работи на всички мобилни платформи и при всякакви климатични условия, включително и при ниските температури в Аляска. Позволява захранване с постоянно и променливо напрежение, работи автономно с две батерии от шест до дванайсет часа. EDGE е най-новата технология за мобилни данни, която осигурява по-високи скорости на предаване в сравнение с предишните поколения глобални системи за мобилни комуникации.

Балистична ракета минава от течно на твърдо гориво

Иранските ракети „Седжил-2“ работят на твърдо гориво и могат да носят полезен товар до 700 кг. Оперативният им обхват е до 2000 км. Тази ракета беше разработена, за да замени предишната ракета „Шахаб-3“, която работи с течно гориво. „Седжил“ са семейство ирански ракети със среден обсег, работещи на твърдо гориво.

Балистичната ракета „Седжил“ „земя–земя“ се състои от три части: блок 1, блок 2 и бойна глава. С тегло над 23 т ракетата има двустепенен двигател на твърдо гориво, който ускорява до 4300 м/сек. Има дължина 18 м, диаметър 1, 25 м и височина на полета от 450 до 500 км.

В ракетата „Седжил-1“ бойната глава е без възможност за насочване в последната фаза и максималната грешка е 50 м. Ракетата „Седжил-2“ притежава нова управляема бойна глава и максималната грешка е 10 м. Изстрелва се от мобилни платформи или подземни силози.

Нов лек всъдеход за специалните сили

През последните години според австралийски експерти военните търсят повече от всякога леки превозни средства с голяма проходимост. Тези високопроходими леки колесни платформи са особено подходящи за операции по охрана и отбрана на границите.

Водеща австралийска отбранителна компания разработи и произведе няколко варианта на лек дизелов колесен автомобил, известен с наименованието Dagor. Машината може да служи за тактически транспорт, за експедиционно разузнаване и товарни мисии. Най-вероятният клиент на новите машини ще бъдат Силите за специални операции на Австралийската армия. От компанията казват: „Всъдеходът Dagor ще позволи на екипите да се движат по-бързо, да носят по-голям товар и значително да намалят бойната умора, като се движат по сложен терен, по който иначе трябва да вървят пеша“.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани