Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шампионат по военен петобой на „Црънча”

[post-views]
Шампионат по военен петобой на „Црънча”

По традиция това е най-тежкото и комплексното състезание във военния спортен календар у нас

На учебен център „Црънча” се провежда Държавният шампионат по военен многобой за тази година. Домакин на състезанието е СКСО. По традиция това е най-тежкият и комплексен шампионат в календара.

Участие в надпреварата взимат пет отбора, а от тази година влиза и новата дисциплина в многобоя – полоса. Състезанието се провежда в рамките на една седмица. „Това е най-авторитетният шампионат в програмата от състезания и е венец на всички през годината. За съжаление, в него взимат участие пет отбора, но това са най-подготвените и състезатели с най-изразени способности. Те ще представляват себе си и формированията, в които служат. За първи път, без да се отразява в крайното комплексно класиране, тази година влиза и надпреварата в новото съоръжение полоса. През 2024 г. имаше подготовка за нейното преминаване, по време на шампионата също ще има демонстрации. Догодина полосата вече ще е част от шампионата и ще се взима за крайното комплексно класиране“, коментира полковник Венелин Дерибеев.

100 състезатели на военния Спортен фестивал 2024 година

В продължение на три дни на комплекса Спортна София 2000 в столицата се проведе традиционният спортен военен фестивал на Софийски гарнизон. Надпреварата е от календара на фондация „София – европейска столица на спорта“ и се състоя със съдействието на МО.

Във фестивала участваха повече от сто състезатели, които мериха сили в четири дисциплини – тенис на маса, тенис на корт, шахмат и футбол на малки врати.

В тениса на маса в индивидуалната надпревара първенец стана Георги Георгиев от СВ.  В отборното подреждане шампион са СВ.

В състезанието по тенис на корт на първо място се нареди Димитър Бъчваров, който във финалната среща се справи с Роман Христов със 7:5. Отборен шампион стана съставът на Командване КИПКО.

При шахматистите шампион е Мартин Наков от НГЧ. Тук шампиони отборно са шахматистите от НГЧ.

На футболното поле най-добре се представи отборът на НГЧ. Голмайстор на турнира пък стана Марио Симеонов от НГЧ – 7 попадения, а за най-добър състезател бе определен Илиан Илиев от Служба „Военно разузнаване“.

Фестивалът бе закрит от заместник-началника на щаба по ресурсите полковник Стоил Стефанов.

Ключ към първото място

В края на тази седмица и в началото на следващата българският национален тим по футбол ще изиграе двата си октомврийски мача от програмата на Лига на нациите. Съперник на терена в Пловдив ще бъде Люксембург, който в никакъв случай не трябва да бъде подценяван. Още повече че футболистите от страната на големите банки започнаха много лошо надпреварата, а в последните няколко сезона показваха изключително израстване. След това следва сблъсък с коравите северноирландци в Белфаст, където също няма да бъде никак леко.

Илиан Илиев залага на едни и същи футболисти, но до март няма да може да разчита на един от асовете си Илия Груев. Халфът на „Лийдс“ претърпя операция на едното коляно и в момента се възстановява. Момчета с класата на Груев обаче са твърде малко в състава ни, което определено ще създаде проблеми на селекционера. Затова единственият вариант е футболистите да надскочат себе си и да покажат пълно себераздаване. А победите във въпросната среща определено са ключ към първото място в групата ни.

Стартира изграждането на терен на Панчарево

Официално стартира изграждането на нов тренировъчен терен на клубната база на „червените” в Панчарево, съобщиха от ЦСКА – София. Игрището на досегашния терен 3 ще бъде премахнато изцяло и на негово място ще бъде поставено ново супермодерно покритие, което ще се ползва за тренировъчен процес от различни отбори на клуба. След премахване на всички слоеве от досегашния терен ще се пристъпи към изграждане на: нова дренажна система, модерна поливна система с възможност за програмиране на различни напоителни режими, изграждане на нов почвен слой и модерно естествено тревно покритие с чимове от последно поколение. В съседство вече е в ход облагородяването и на допълнително пространство, върху което ще се разположи помощно игрище, чието тревно, отводнително и напоително покритие също ще са от най-висок клас. То ще е предназначено за тренировки на вратарите и загрявки на отборите с цел намаляване на натоварването на основния терен. Общата тренировъчна площ на двата терена ще е над 10 дка, като помощното игрище ще бъде използвано и като чимово стопанство за компенсиране на другите терени при нужда. Планира се цялата дейност по отстраняването на досегашната земна маса и поставянето на новото покритие да се извърши в рамките на месец.

Елитни атлети пристигат за маратона в София

Няколко елитни лекоатлети пристигат за участие в София маратон 2024. Стартът на класическата дистанция 42.195 км е тази неделя в 9,30 ч. от площад  „Александър Батенберг“, а общо във всички дисциплини по трасето ще потеглят рекордните като брой над 6500 бегачи. От тази година София вече излиза с едни гърди пред останалите сходни надпревари в региона, като за първи път записалите се само за големия маратон наближават 1000.

Фокусът отново ще бъде насочен към „класиката“ на 42.195 км, където колоната ще поведат няколко класни състезатели от Кения, Мароко, Турция и др. Сред тях респектира 33-годишният мароканец Билал Марум с личен резултат 2.11:20 ч от Маракеш 2020 г. Той обаче вероятно ще срещне силната съпротива на двама атлети със сходни лични постижения. При жените у нас отново пристига звездата на българските маратони Рут Матебо. Кенийката е първата спечелила големия джакпот от 20 000 лв. Във веригата маратони с името „Бягането като начин на живот“ през 2017 г. с титли тогава в София и във Варна плюс трето място в Стара Загора, а следващата година стана първата в историята с три от три възможни победи в един сезон у нас. Шампионка от 2017 и 2018 г., Рут сега ще се опита да спечели златото за трети път по софийските улици, след като за последно триумфира с 2.35:20 ч. Миналата есен Матебо финишира четвърта в столицата ни, преди това грабна златото на маратона в Скопие, а личният ѝ рекорд е 2.35:15 ч от Маракеш 2018.

Общият награден фонд е над 65 000 лв., победителите при мъжете и при жените в големия маратон ще получат по 3000 евро, с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции в неделя и при ветераните в класическия маратон.

Тазгодишният Wizz Air София маратон получи ново признание, като прие домакинството на Европейско железничарско първенство по маратон на Асоциацията на европейските железници (USIC). Това означава, че сега в неделя в българската столица ще бъдат коронясани континенталните индивидуални и отборни шампиони на милионите служители в жп транспорта. Интересът към първенството е огромен, приети са заявки за участие с пълни отбори от Австрия, Чехия, Дания, Германия, Англия, Италия, Люксембург, Полша, Словакия, Швейцария и България.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани