Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна заяви, че е унищожила руски военен самолет в база в Урал

[post-views]
Украйна заяви, че е унищожила руски военен самолет в база в Урал

Украйна потвърди днес, че е унищожила руски военнотранспортен самолет в база в Оренбургска област в Южен Урал, далеч от границата между двете страни. Атаката от събота вечерта е поредният удар, който Киев нанася на руска територия с цел да наруши логиската на силите на Москва, предаде Франс прес.

Главното управление на украинското военно разузнаване написа в „Телеграм“, че в Русия е унищожен военнотранспортен самолет Ту-134. Самолетът е бил ударен на руското военно летище „Оренбург-2“, в южната част на Урал, на около 1000 км от границата между Украйна и Русия.

Украинското военно разузнаване публикува снимки, на които се вижда самолет в пламъци, без даде подробности за начина, по който се е запалила машината. Според съобщението самолетът принадлежи на 117-и военнотранспортен авиационен полк на руските въоръжени сили. Наред с друго, машината се използва за превоз на ръководителите на руското Министерство на отбраната, отбелязва АФП, като посочва, че Русия не е потвърдила засега информацията за атаката.

В същото време руската армия съобщи, че е превзела малко село в Запорожка област в Южна Украйна, в момент, когато нейните войски паралелно постигат успехи в Източна Украйна.

„Руските сили освободиха населеното място Левадно в Запорожка област и заеха по-благоприятни позиции“, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Селото беше отвоювано от украинската армия през юни 2023 г. по време на контраофанзивата в този район, която обаче имаше ограничен успех.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани