Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съвет ще обсъди възможностите за повишаване на броя на върнатите мигранти, пристигнали незаконно в ЕС

[post-views]
Европейският съвет ще обсъди възможностите за повишаване на броя на върнатите мигранти, пристигнали незаконно в ЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят тази седмица на заседание в Брюксел възможностите за повишаване на броя на върнатите мигранти, пристигнали незаконно в ЕС. Това сочи дневният ред на предстоящата среща.

Предвижда се Европейският съвет да разисква повишаването на охраната на европейските външни граници, както и борбата с каналджийството и противодействието на употребата на мигрантите с политически цели. Очаква се да бъде обсъдено също предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в европейското законодателство за миграцията.

Според нас действащото законодателство не дава възможност за връщане на мигранти в държава извън ЕС, която не е тяхната родина, поясни по този повод на пресконференция днес говорител на ЕК. Има нужда от допълнителен напредък по връщанията, добави той, след като миналата седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отчете, че броят на върнатите е нараснал с едва 18 на сто в последната година, а броят на молбите за убежище не спада, въпреки по-малкото пристигащи в ЕС мигранти.

Останалите теми от дневния ред на Европейския съвет ще бъдат свързани с Украйна и Близкия изток. Предвижда се участниците в срещата да бъдат запознати с мирния план на украинския президент Володимир Зеленски и с възможностите за оказване на допълнителна подкрепа за Киев. Преди заседанието на Европейския съвет за утре е насрочена среща на върха между държавите от ЕС и от Персийския залив.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани