Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ, Южна Корея и Япония обявиха нов екип за наблюдение на прилагането на санкциите срещу Северна Корея

[post-views]
САЩ, Южна Корея и Япония обявиха нов екип за наблюдение на прилагането на санкциите срещу Северна Корея

САЩ, Южна Корея и Япония обявиха днес нов екип за наблюдение на прилагането на санкциите срещу Северна Корея, след като Русия и Китай възпрепятстваха наблюденията в рамките на ООН, предаде Ройтерс.

Механизмът, наречен Многостранен екип за наблюдение на санкциите, беше създаден, след като през март Русия отхвърли ежегодното подновяване на експертната група на ООН, която през последните 15 години следеше за прилагането на санкциите, целящи ограничаване на ядрената и ракетната програма на Северна Корея. Китай се въздържа при гласуването, припомня Ройтерс.

Екипът цели да продължи работата на групата на ООН, включително да изготвя редовни доклади за прилагането на санкциите, и ще включва участието на осем други държави, включително Великобритания, Франция и Германия, заяви южнокорейски служител.

Началото на дейността му беше обявено на съвместна пресконференция в Сеул от заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл, южнокорейският заместник-министър на външните работи Ким Хонг-кюн и японският заместник-министър на външните работи Масатака Окано, заедно с посланиците на осемте държави, преди разговорите им в Сеул.

Инициативата може и да няма международната легитимност, която се дава на операция, подкрепяна от ООН, но ще може да наблюдава по-ефективно Северна Корея, без да се справя с усилията на Москва и Пекин да омаловажават пред световната организация предполагаемото избягване на санкции от страна на Пхенян, заяви друг представител на Сеул.

„Бяха проведени различни дискусии за това как да се реши проблемът с отсъствието на комисията, но имаше консенсус относно спешността и необходимостта от незабавно разрешаване на проблема, тъй като Северът продължава да нарушава санкциите на ООН“, каза първият служител.

„Екипът е отворен за всички държави, които желаят да поемат ангажимент и да дадат своя принос, и очакваме с нетърпение да се присъединят още държави.“

Вашингтон и Сеул твърдят, че Северна Корея и Русия са осъществили незаконни военни сделки. Москва и Пхенян отричат да са извършвали търговия с оръжие, но обещаха да засилят военните си връзки, като на среща на върха през юни сключиха договор за взаимна отбрана.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани