Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев за авиокатастрофата: Вменяването на отговорност преди всички проверки е неетично

[post-views]
Румен Радев за авиокатастрофата: Вменяването на отговорност преди всички проверки е неетично

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и генерал-лейтенант Михаил Попов взеха участие в тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца в София. Днес, на 16 октомври, честваме 112 години от първия боен полет в българската историята. По традиция на тази дата се отбелязва и Празникът на авиацията и българските Военновъздушни сили.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев поздрави всички хора, свързали пътя си с авиацията и с редиците на българските Военновъздушни сили. Той им благодари за всеотдайната служба и професионализъм, с които отстояват въздушния суверенитет на страната и че по време на кризи и бедствия винаги са в помощ на народа си.

На днешния ден се отбелязва годишнината от създаването на военната авиация у нас. Денят е избран не случайно, на 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път използват самолет като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ и качества в печелене на битки.

Тази година годишнината беше отбелязана скромно, само с отдаването на почит на загиналите военни пилоти от създаването на ВВС до наши дни.

Върховният главнокомандващ Румен Радев коментира изнесената информация относно инцидента от МО като каза, че вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са най-малкото неетични и неморални.

Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време, но това се случва. И в страните около нас, случва се и в най-модерните и високотехнологични ВВС – тези на САЩ

Министерството на отбраната бяха пределно ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата причина, но установяването на вина и вменяването на отговорност не е обект на тази проверка, каза Румен Радев.

Трябва да е ясно, че летателната работа, особено в изтребителната авиация, е високо рискова и изключително сложна дейност. Тя изисква не само умелото ръководство от страна на командния състав по планирането и организирането на тази дейност, но и всестранно осигуряване. Очаквам комисията от Министерството на отбраната да анализира задълбочено не само организацията и подготовката на полетите, но и да направи анализ на съответствието между заповяданото ниво на способности, съгласно регламентиращите документи и целите за способностите за НАТО, и тяхното всестранно осигуряване, коментира Радев. Той очаква да бъде установена тази отговорност по цялата командна верига нагоре. По веригата се стига и до Щаба на отбраната и до Министерството на отбраната и е редно и комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по този случай със своя проверка.

Президентът беше категоричен, че проблемът с нальота във ВВС е систематичен и крайно недостатъчен. Той изрази надежда, че изтребителите F-16 ще дойдат със съответните регламентиращи документи, които изискват един друг нальот. Крайно време е българската държава да осигури този нальот. В противен случай не може да искаме сложни задачи без да осигурим условията за летците и командирите, заяви още президентът.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани