Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън заяви, че западните съюзници трябва да продължат да помагат на Украйна на среща с европейските партньори преди изборите в САЩ

[post-views]
Байдън заяви, че западните съюзници трябва да продължат да помагат на Украйна на среща с европейските партньори преди изборите в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е важно западните съюзници на Украйна да „поддържат решимостта“ в подкрепата си за украинската страна, предаде Асошиейтед прес. Той каза това на среща с европейските си партньори в Германия днес на фона на предстоящите президентски избори в САЩ.

Байдън се срещна с канцлера Олаф Шолц в Германия, която е вторият по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ. Към двама мъже се присъединиха френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Киър Стармър.

Байдън заяви, че западните съюзници трябва да продължат да помагат на Украйна на среща с европейските партньори преди изборите в САЩ

До изборите в САЩ остават само няколко седмици и се очертава те да бъдат изключително оспорвани, посочва АП. Американската администрация се опасява, че евентуална победа на републиканеца Доналд Тръмп може внесе смут във връзките със съюзниците, които Байдън се надява да бъдат продължени от вицепрезиденткта Камала Харис, която е кандидатката на демократите.

Тръмп е изявявал желание да налага търговски мита на ключови американски партньори в сферата на сигурността и по време на президентски дебат отказа да каже дали иска Украйна да спечели войната срещу Русия. Той също така е изразявал съмнения дали би се притекъл на помощ на страни от НАТО, ако те бъдат нападнати.

„Тъй като Украйна я очаква тежка зима, ние трябва да поддържаме нашата решимост, нашите усилия и нашата подкрепа“, заяви Байдън. „И сега цената е висока. Не се заблуждавайте, тя бледнее в сравнение с цената на това да живеем в свят, в който агресията надделява, в който големите страни нападат и тормозят по-малките само защото могат“, добави той.

„Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Шолц и посочи плановете за пакет от международни заеми на стойност 50 милиарда евро, финансиран от печалбите от замразени руски активи.

„Позицията ни е ясна: Ние подкрепяме Украйна възможно най-силно“, добави той. „В същото време се грижим за това НАТО да не стане страна във войната, така че тази война да не се превърне в още по-голяма катастрофа“, каза още германският канцлер.

Шолц се отнася скептично към някои аспекти на „плана за победа“, изготвен от украинския президент Володимир Зеленски и твърди, че продължава да отстоява отказа си да достави на Киев крилати ракети с голям обсег „Таурус“.

Байдън не искаше мандатът му да приключи без посещение в Берлин, след като посети други ключови американски съюзници като Япония, Южна Корея, Франция, Индия, Великобритания, Полша и Украйна, посочва АП.

Канцлерът благодари на американския президент за „изключително близкото“ сътрудничество между двамата лидери.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че приятелството със САЩ е „и винаги ще бъде екзистенциално важно“ за Германия, но в него винаги е имало „моменти на близост и на по-голяма дистанция“.

„Дори неотдавна, само преди няколко години, дистанцията беше толкова голяма, че почти се изгубихме един друг“, посочи Щайнмайер, визирайки напрегнатите отношения по време на мандата на Тръмп. Той заяви, че Байдън много бързо е възвърнал „надеждата на Европа в трансатлантическия съюз“.

„Надявам се през следващите месеци европейците да си спомнят: Америка е незаменима за нас“, добави Щайнмайер. „И се надявам американците да запомнят: Вашите съюзници са незаменими за вас. Ние сме нещо повече от „други страни“ в света – ние сме партньори, ние сме приятели“, каза още той.

„Никога не бива да подценяваме силата на демокрацията, никога не бива да подценяваме стойността на съюзите“, заяви Байдън, като припомни „широкия обхват на историята“, на която е бил свидетел през своите 81 години живот.

По време на срещата си с Шолц Байдън каза и че е „благодарен за сътрудничеството на Германия в търсенето на отговорност от Иран за дестабилизиращите политики, включително за предоставянето на ракети и дронове на Русия“. Той посочи новите европейски санкции срещу водещи ирански авиокомпании и заяви, че „тази координация ще трябва да продължи“.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани