Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цветя за шефа

[post-views]
Цветя за шефа

Рожденият ден на Путин наелектризира проруските пропагандни мрежи

Цветя за шефа
Изглежда, за своя 72-ри рожден ден Путин нямаше време да позира полугол на лов или риболов, затова кремълската пропаганда се задоволи с архивни снимки

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският президент не смята рождения си ден за причина да му бъде обръщано специално внимание и не харесва повишения интерес към семейството му. Съответно той би прекарал деня на работа, защото не може да си позволи дори един ден почивка и е „на практика на денонощен работен режим“. С това встъпление започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с руската дезинформация към Европейската служба за външни действия.

Утвърждаване на култа към личността

Прокремълските медии за дезинформация често се опитват да атакуват ЕС, неговите държави членки и съседните страни. Но една също толкова честа задача на тези операции е да възхваляват бандитите, насочващи парите от руски данъци към джобовете им, и да възхваляват техния водач. За рождения ден на Путин през този месец държавни медии и други финансирани от държавата операции за дезинформация послушно последваха примера на Песков и допринесоха своя дял за укрепване на култа към личността.

„Новинарската“ агенция РИА съобщи на всеки един (но наистина всеки!) човек да поздрави лидера. Това включваше и самия Песков, президентския персонал, рапъри от Нигер и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова, която е точно като рожденика издирвана от Международния наказателен съд по обвинение в депортиране на украински деца в Русия. Руските издания публикуваха поздрави от международни доброжелатели, за да убедят обществеността, че техният лидер все още е уважаван. Министерството на външните работи публикува видео с чуждестранни студенти, които поздравяват президента и окупаторите от Донецк, а също така предостави страховити видеоклипове на организирани „действия“ в негова чест.

Камуфлажни поздравления

За финансираните от Кремъл издания, които все още се занимават с косплей журналистика, поздравяването на шефа представляваше предизвикателство. Както наскоро публично призна главният редактор на RT (бившата телевизия Russia Today) Маргарита Симонян, нейните публикации сега се опитват да работят „индиректно“, след като RT попадна под санкциите на САЩ и ЕС. С други думи, публиката вече е толкова малко вероятно да приеме нещо, идващо директно от Русия, насериозно, че техните кампании за влияние трябва да се маскират повече от всякога. Пожеланията за рожден ден на шефа може да ликвидира това прикритие.

Вместо това немската версия на RT просто го направи да изглежда така, сякаш „обикновените германци“ предлагат поздравления чрез писма от читатели. Английската версия изобщо не споменава рождения ден на Путин, но дава малък подарък: речи на лидера с генериран от AI английски дублаж. Точно това, което светът е чакал.

Мрежата за дезинформация Sputnik публикува галерии с архивни снимки на президента. Това е добро оправдание да не се публикуват скорошни фотографии на 72-годишния лидер, който в момента, изглежда, няма време да позира полугол на лов за мечки или да гушка тигри, защото е зает да изпраща хората си в месомелачката, ръководейки убийството на цивилни и смекчавайки последствията от катастрофалното си нашествие в Украйна.

Подарък за възрастния човек в неговия бункер

Демонстрация за това, как е изглеждал лидерът през годините, е подарък за царя от базирана в Москва консултантска компания. Според тези „експерти“ образът е еволюирал за местната публика от този на „воин“ до този на „владетел-създател“, който се грижи за своя народ и се опитва да разреши проблемите му. Нещо повече, образът му сега е в процес на промяна към този на „творец“, на „човек, създаващ нов световен ред, в който Русия ще има напълно нова роля, и създава нови правила на играта в страната и нов елит“.

За международната публика Путин все още се стреми да има образа на „войн-владетел“, но не и на „бунтовник“, тъй като той цели да модернизира системата на международните отношения, а не да я унищожи. Образът на „воин“ обаче е по-добре приет в „Глобалните Юг и Изток“. За съжаление, кремълските пропагандатори не са взели под внимание в своя анализ образи като „некомпетентен старши в бункера си“, „мрачен кръвожаден побойник“ или „ужасен крадец“, които биха могли да бъдат по-разпознаваеми от местната и международната публика.

Прокремълската машина за дезинформация обаче не позволи рожденият ден на техния касиер да отвлече вниманието от обикновените задачи: очерняне на ЕС, неговото ръководство и държави членки, Запада, либерализма и НАТО, наричане на украинците трафиканти на деца нацисти, осмиване на санкциите, оправдаване на руското нахлуване в Украйна и предварителни обвинения за руски военни престъпления.

Обвинете жертвата, преди тя да ви обвини

Последното в момента е важно за Кремъл, тъй като през юли мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посети Украйна, за да организира технологична помощ и обучение за събиране на доказателства за използването на незаконни химически оръжия от Русия. Привидно уплашена от заключенията на ОЗХО, говорителят на външното министерство Мария Захарова подготви информационното пространство, като обвини Украйна в планиране на „провокации“ с химически оръжия. Естествено, според Захарова Киев действа с пълната подкрепа на НАТО и „колективния Запад“. Изданията за дезинформация веднага подеха тези подобни твърдения.

Никакви достоверни доказателства не показват, че Украйна е използвала химически оръжия. Русия, от друга страна, е обвинена с доказателства в използването на химически агенти на фронтовата линия. През декември 2023 г. членовете на руската 810-а морска пехотна бригада открито се похвалиха с използването на дронове за хвърляне на гранати за борба с безредиците върху украинските войски.

Други теми от седмичния преглед на дезинформацията

Ядрената доктрина като елемент за изнудване

Този дезинформационен сюжет съчетава няколко разказа в един. Първо, той споменава актуализация на руската ядрена доктрина, която е част от продължаващата експлоатация на ядрения арсенал на Москва за изнудване. Кремълските актьори от години правят безотговорни изявления за възможността за използване на ядрено оръжие в агресията срещу Украйна. Те имат за цел да изплашат партньорите на Украйна, за да преразгледат своята подкрепа. Второ, той се основава на продължаващото оклеветяване на западните държави като неоколониалисти и „господари на роби“, които експлоатират други нации, включително за прокси войни срещу Русия. Трето, това предполага, че политиките на западноевропейските страни се основават на чувствата на расово превъзходство.

ЦРУ контролира полските елити

Напоследък отново имахме множество случаи на дезинформация, насочени срещу Полша. Една история твърди, че ЦРУ е финансирало полската опозиция срещу социализма и поради тази причина разполага с компрометиращи материали за полските елити, които използва, за да оказва натиск върху Варшава да води антируска политика. Друга история твърди, че същата тази Полша има имперски амбиции към териториите на Украйна и Беларус. Освен това се твърди, че т.нар. Карта поляка (документ за полски произход) се използва за насърчаване на „русофобията“. Виждаме две техники за дезинформация, които работят тук. Единият е да проектирате собствените си техники и желания, създавайки марионетни държави и имперско завоевание върху други.

Американски биолаборатории в Казахстан създават оръжия за геноцид

Изглежда, че за прокремълските тролове денят е пропилян, ако не могат да споменат американски биолаборатории. Завъртяха фантазии за такива лаборатории в Грузия, Украйна, Финландия или просто по целия свят. Според тази история те уж са се появили в Киргизстан, но са преместени в Казахстан. Тяхната цел? Да събира „материали за биологични изследвания“ и да ги изнася в САЩ и да създава „биооръжия за геноцида на хората от бившия СССР“. Тази история също успява да съчетае няколко разказа. Първо, САЩ имат зловещи намерения във всичко, което правят. Второ, Организацията на Договора за колективна сигурност би могла по някакъв начин да защити членовете си от подобни въображаеми оръжия. Всъщност Казахстан си сътрудничи с Програмата за намаляване на биологичната заплаха на Министерството на отбраната на САЩ, която има за цел да намали рисковете от огнища на инфекциозни заболявания. Манипулативните истории, базирани на здравни теми като тези, могат да имат сериозни последици, тъй като влияят върху готовността на хората да се ваксинират и могат да са отразят неблагоприятно и върху изследванията в тази област.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани