Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денят на военния парашутист беше отбелязан в София

[post-views]
Денят на военния парашутист беше отбелязан в София

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на парашутиста в София бе отбелязан Денят на военния парашутист. Днес се отбелязват 80 години от първото бойно сражение на Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия в битката за височината Стражин.

Президентът Румен Радев прие почетния караул. На церемонията присъства заместник-министъра на отбраната Радостин Илиев,висши офицери и политици, както и ветерани от Специалните сили.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев отдаде почит пред подвига на загиналите парашутисти по повод Деня на военния парашутист от Българската армия.

Венци и цветя бяха поднесени от името на президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, военни аташета, съюзи, и граждани.

Командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев заяви, че от понеделник предстои да преминат последния етап на сертифициране на Щаба на регионално командване на специални операции с Румъния.

,,За първи път България, заедно с Румъния, става регионално командване на специалните операции, част от командната структура на силите за специални операции на НАТО. Ще участваме с две тактически групи за специални операции. Лятото за първи път сертифицирахме две тактически групи наведнъж. Убеден съм, че всичко ще мине нормално и командването, заедно с шестте тактически групи – сухопътни, авиационна и морска, ще застъпят в бойно дежурство, като част от силите на НАТО с най-висока степен на готовност в Черноморския регион.”

След реализирането на няколко важни проекта, като например придобиването на 100 бойни машини в момента има застой, призна командирът  на СКСО. С реализиране на регионалното командване за специалните операции спешно очакваме разбиране, гласуване и да тръгнат проектите за превъоръжаване на специалните сили, посочи още ген.-майор Матеев.

Проблеми с некомплекта пред Силите за специални операции има, но в Командването и Щабът, както и в още три от формирования към тях местата са запълнени на 100%.

,,Групите за специални сили са окомплектовани на 80%, което е голям процент за бойни формирования от Българската армия. Използваме всякакви поводи, за да рекламираме службата в специалните  сили. Ходим по училища, спортни клубове, градове и села, работим и с местната власт.

Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти, не е осъвременявано от 2006 г. Не е нормално почти 20 г. да не се е случило. Има какво да се направи, за да може особено по-младите колеги да имат адекватно заплащане на риска и усилията, които полагат.”

Командирът на СКСО призова към специалните сили да се гледа, както е било в определени периоди от историята им, с друг поглед и да се отговори на нуждите им с каквото е възможно.

Той обясни, че на границата действат в най-тежките и натоварени участъци, защото са изключително ефективни за предотвратяване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на България.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани