Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Планирането на победата

[post-views]
Планирането на победата

Дългоочакваният План за победата на Украйна вече е ясен – Володимир Зеленски го представи пред парламента в Киев, пред лидерите на страните от ЕС, а преди това – пред президента на САЩ Джо Байдън. Планът е комбинация от пожелания, смела геополитическа визия, решимост за борба и оптимизъм.

Зеленски настоява Украйна да бъде поканена в НАТО незабавно. Това няма как да стане и украинският президент го знае, но така той дава знак, че Киев няма намерение да се отказва от своя суверенитет в сферата на външната политика. Демонстрация на самочувствие е предложението след края на войната Украйна да допринася за укрепване на отбраната на НАТО, като украински войски заменят част от американските сили в Европа. Посланието е, че Украйна може да бъде генератор на сигурност, а не само консуматор. Преведено за тръмпистите отвъд океана – сега украинците поглъщат американска военна и финансова помощ, но в бъдеще могат да освободят американски военен ресурс от Европа. В добавка Зеленски обещава на Запада съвместна разработка на украинските природни ресурси, но твърденията, че те възлизат на „трилиони долари“, са по-скоро блъф – в Украйна има най-вече въглища и желязна руда, но повечето въгледобивни райони вече са окупирани от руснаците.

Основната точка от Плана за победа на Зеленски е отдавна известна – за да устои на агресията, Украйна се нуждае от повече западни оръжия и от използването им срещу цели, дълбоко на територията на Русия. Не е зле това да бъде напомняно постоянно на нас, страните от НАТО, защото нивото на нашата сигурност зависи от това, дали Путин ще бъде бит, или пък агресията му ще се възнагради.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани