Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония обеща нови военни доставки за Украйна

[post-views]
Япония обеща нови военни доставки за Украйна

Япония ще осигури на Украйна още транспортни средства от Силите за самоотбрана, предаде Укринформ. Агенцията се позова на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей (NHK), която цитира разговор между министрите на отбраната на двете страни Ген Накатани и Рустем Умеров, състоял се по време на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.

„Японският министър изрази желанието на страната си да продължи да подкрепя Украйна и очерта план за допълнителна доставка на транспортни средства от Силите за самоотбрана“, съобщи японската медия.

В информацията не се уточнява какъв вид оборудване ще предостави Япония на Украйна, но според различни източници по-рано Токио е изпратил на Киев сто превозни средства от Силите за самоотбрана, включително военни камиони.

Накатани е осъдил руското военно сътрудничество с Китай и Северна Корея.

От своят страна Рустем Умеров поздрави новият японски министър на отбраната Ген Накатани за назначаването му и го покани скоро да посети Украйна.

Междувременно министрите на отбраната на Япония и още три държави от Индо-тихоокеанския район се споразумяха по време на среща с колегите им от НАТО в Брюксел да засилят сътрудничеството си на фона на нарастващата военна мощ на Китай и продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Накатани призова министрите от НАТО и партньорите си от Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея да разширят координираните усилия срещу едностранните опити за промяна на статуквото чрез сила или принуда.

„Войната в Украйна показа, че нестабилността в Европа може да има сериозни последици в цял свят и че страни, отдалечени на хиляди километри – като Иран, Китай и дори Северна Корея, могат да се превърнат в рушители на сигурността в собствения ни заден двор“, каза генералният секретар на военния алианс Марк Рюте.

Министрите са обсъдили и съвместна работа в подкрепа на Украйна, в областта на киберотбраната, военната промишленост и иновациите, както и в борбата с дезинформацията и използването на нови технологии, като изкуствения интелект.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани