Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел: Смъртта на Синуар открива „нова перспектива“ за примирие между Израел и „Хамас“

[post-views]
Борел: Смъртта на Синуар открива „нова перспектива“ за примирие между Израел и "Хамас"

Смъртта на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар, смятан за архитект на атаките срещу Израел от 7 октомври, открива „нова възможност“ за примирие в палестинската територия, каза днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„След смъртта на Яхия Синуар се открива нова перспектива и ние трябва да се хванем за нея, за да постигнем спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа и да работим за политическо решение“, каза пред журналисти Борел, който участва в срещата на министрите на отбраната на страните от Г-7 в Неапол.

„То трябва да бъде възможност за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. И ще отвори вратата за повече хуманитарна помощ“, добави той.

Вчера в социалната мрежа „Екс“ Борел нарече смъртта на Яхия Синуар „повратна точка за Близкия изток“. „Заложниците трябва да бъдат освободени и войната в Газа, Западния бряг и Ливан трябва да бъдат прекратени“, написа той.

Няколко световни лидери изразиха надежда, че смъртта на Яхия Синуар ще проправи пътя за примирие и освобождаване на заложниците. Президентът на САЩ Джо Байдън видя в нея възможност да се „проправи път за мир“ в Близкия изток.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че смъртта на лидера на „Хамас“, е била една от целите на израелското правителство от 7 октомври насам, но „не означава край на войната в Газа, а началото на края“.

Същевременно днес Борел предложи да се засили мандатът на мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), която понастоящем не може да се намесва между „Хизбула“ и Израел и която обвинява израелската армия, че умишлено обстрелва нейни позиции.

„Те не могат да действат самостоятелно; очевидно ролята им е ограничена. Бихме могли да предвидим разширяване на тази роля, но това ще изисква решение на Съвета за сигурност на ООН“, каза Борел.

Той призова за прилагане на Резолюция 1701 на ООН, която сложи край на войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 г. и която предвижда в южната част на Ливан, граничеща с Израел, да бъдат разположени само мироопазващи сили и ливанската армия.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани