Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

6G ще бъде хиляди пъти по-бърз от 5G

[post-views]
6G ще бъде хиляди пъти по-бърз от 5G

Учени от Лондонския университет постигнаха рекордни 6G скорости в лабораторни условия. Изследването е публикувано в Journal of Lightwave Technology.

Според автора на научната работа Чжисин Лю основният проблем на 5G е относително ниската пропускателна способност на мрежата. В експериментална форма специалистите успяха да създадат такива условия за работа на тестовия стандарт 6G, че скоростта да надхвърли 1 терабит в секунда. Лю и колегите му използваха конвенционални технологии за предаване на 5G данни, но прибягнаха до лазери в долния диапазон на спектъра. Според учения подобен формат може да се използва при въвеждането на 6G и интегриран в смартфоните. В резултат на това средната скорост на трансфер на данни беше 938 гигабита в секунда, а в някои случаи надхвърли 1 терабит в секунда. Авторите на изследването отбелязват, че това е 9000 пъти по-бързо от типичните 5G скорости.

Чжисин Лю сравни разделянето на сигналите в широки честотни диапазони с претоварен еднолентов път, който внезапно е разширен до 10-лентова магистрала. Специалистът отбеляза, че води преговори с оператори и производители на смартфони за въвеждане на технологията. През юли специалисти от Департамента по телекомуникации и системно инженерство към Университета на Алабама (САЩ) създадоха телекомуникационен комутатор за 6G. Устройството работи на честота от 120 гигахерца и не изисква постоянно захранване с напрежение.

Източник: bgnes

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани