Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италианският министър на отбраната предупреди Г-7 за влошаване в рамките на глобалната сигурност

[post-views]
Италианският министър на отбраната предупреди Г-7 за влошаване в рамките на глобалната сигурност

Рамките на глобалната сигурност стават все по-неустойчиви поради противоборство във вижданията за света, каза италианският министър на отбраната Гуидо Крозето пред своите колеги на срещата на Групата на седемте най-развити демокрации (Г-7), която започна днес в Неапол, предаде Ройтерс.

Това е първата среща на министри на Г-7, посветена на отбраната, и се организира в момент, когато Западът се опитва да попречи на напредъка на Русия в Украйна и изострянето на конфликта в Близкия изток между Израел и враговете му.

Налице е и дълбоко безпокойство от военната активност на Китай около Тайван, както и от засилващото се напрежение по границата между Северна и Южна Корея.

„Бруталната руска агресия в Украйна и всъщност критичната ситуация в Близкия изток, в комбинация с голямата нестабилност в Субсахараска Африка и нарастващото напрежение в Индо-тихоокеанския регион, очертават влошаваща се рамка за сигурност“, каза Крозето във встъпителната си реч.

Тази година Италия е ротационен председател на Г-7. Групата включва още САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония. В срещата в южния италиански град участват и представители на ЕС и НАТО.

Крозето предупреди, че прогнозите за близкото бъдеще „не могат да бъдат позитивни“, и каза, че напрежението се подхранва от „общ двигател – конфронтацията между две различни, може би несъвместими, визии за света“.

От друга страна страните и организациите вярват в световен ред, основан на международното право, отбеляза италианският министър на отбраната, който е изявен представител на дясната партия на премиера Джорджа Мелони „Италиански братя“.

„От другата страна са тези, които системно нарушават демокрацията, за да преследват собствените си цели, включително с преднамерената употреба на военна сила“.

Преди срещата Крозето посрещна фотографите, държейки в ръка макет на малък червен животински рог, символ на късмета според изконната неаполитанска традиция.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани