Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Шефът на Пентагона посети Украйна, за да демонстрира подкрепа преди президентските избори в САЩ

[post-views]
Американският министър на отбраната пристигна в Киев

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети днес Украйна, за да демонстрира подкрепа за Киев две седмици преди президентските избори в страната си, които предизвикват несигурност около бъдещата западна подкрепа за воюващата страна, предаде Ройтерс.

Посещението на Остин, неговото четвърто и най-вероятно последно, докато ръководи Пентагона в администрацията на президента Джо Байдън, ще включва задълбочена дискусия за усилията на САЩ да помогне на Киев да засили отбранителните си способности, докато руските сили напредват в източната част на Украйна.

Но не се очаква визитата да включва каквито и да е нови споразумения около исканията на президента на Украйна Володимир Зеленски като отменянето на ограниченията от страна на Вашингтон да се използват доставени от САЩ оръжия за нанасяне на удари дълбоко в руска територия.

„Ще продължим да подкрепяме Украйна в усилията ѝ да защити суверенната си територия“, заяви Остин пред репортерите, пътуващи с него към Украйна. „Виждаме как с времето боевете еволюират. Всеки път, когато еволюират, ние откликваме на украинските нужди, за да сме сигурни, че (украинците) ще са ефективни на бойното поле“, допълни той.

Посещението на Остин е малко преди президентските избори в САЩ на 5 ноември, когато бившият държавен глава и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп ще се сблъска в оспорвана надпревара с вицепрезиденткааа и кандидат на Демократическата партия Камала Харис.

Тръмп даде сигнал, че ще предоставя по-малко помощ на Украйна в сравнение с Байдън, което може да лиши Киев от най-големия му военен и финансов поддръжник.

Остин омаловажи подобни опасения.

„Наблюдавах двупартийната подкрепа за Украйна през последните две и половина години и категорично очаквам, че ще продължим да наблюдаваме двупартийната подкрепа от Конгреса“, заяви той.

Пенсионираният генерал е един от най-категоричните поддръжници на Украйна, изграждайки коалиция от десетки страни, които доставят на Киев оръжие, помагайки на Украйна да се справи с руските атаки.

Руските сили продължават да напредват в Донбас в Източна Украйна, за която Москва претендира като за своя собствена територия.

През последните седмици руските войски обградиха няколко града в Донецка област и след това бавно стесниха обкръжението, докато украинските части не се принудиха да се изтеглят.

„Това е много трудна битка с тежки удари“, каза Остин.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани