Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: ЕС се управлява от русофобски източноевропейски страни

[post-views]
ДЕЗИНФО: ЕС се управлява от русофобски източноевропейски страни

ЕС е в процес на разпадане, защото оста на ЕС се измести на изток. Основните институционални позиции (включително външнополитически в решителен момент) са отредени на източните страни, чиито интереси, култура и образ на историята и политиката са много различни от тези на Западна Европа. Това са народи, които винаги са имали за цел унищожаването на Русия, нейната култура, нейния език. За тях това е възможност да въвлекат цяла Европа във война срещу Русия и те изрично се опитват да го направят.

ОТГОВОР

Повтарящи се прокремълски дезинформационни разкази, обвиняващи източноевропейските страни в русофобия, твърдейки, че ЕС се стреми към война и се стреми да унищожи Русия, както и повтарящи се твърдения за предполагаемото разпадане на ЕС.

Тези неоснователни твърдения са направени в контекста на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и са представени без никакви подкрепящи доказателства. Това следва неотдавнашната резолюция на Европейския парламент, че Украйна трябва да може да нанася удари по законни военни цели в Русия и назначаването на нови еврокомисари.

Войната избухна през 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и предизвика сепаратистки бунт в някои региони в източната част на Украйна. На 24 февруари 2022 г. Русия започна своето непровокирано и неоправдано пълно нахлуване в Украйна под няколко фалшиви претекста.

Някои държави членки на ЕС, САЩ и други държави от Г-7 предоставят на Украйна военна и техническа помощ, за да й помогнат да отблъсне агресията на Русия и да възстанови суверенитета си над международно признатите граници от 1991 г.

Новата Европейска комисия, която ще служи до 2029 г., се състои от 27 комисари и се фокусира върху основните приоритети на просперитета, сигурността и демокрацията. Комисарите идват от държави членки на ЕС и ще отговарят за различни портфейли. От началото на октомври 2024 г. всички са номинирани за комисари и ще се явят на публични изслушвания в Европейския парламент. След това Комисията като цяло ще бъде одобрена с едно гласуване от парламента.

Валдис Домбровскис от Латвия е номиниран да наблюдава икономическите въпроси; Кая Калас, бивш министър-председател на Естония, е номинирана за върховен представител на ЕС и заместник-председател на Европейската комисия.

Андрюс Кубилиус от Литва е номиниран за нов комисар по отбраната. Тази роля е от решаващо значение, тъй като ЕС се стреми да подобри отбранителните си способности и сътрудничеството между държавите членки в отговор на развиващите се предизвикателства пред сигурността. Кубилиус, бивш министър-председател на Литва, ще работи за развитието на Европейския съюз за отбрана и за увеличаването на инвестициите във военния капацитет.

Противно на твърденията, направени от прокремълски и други, контролирани от руската държава медии, новата Комисия няма за цел да води война срещу Русия. Комисията е съсредоточена върху своите основни приоритети за насърчаване на просперитета, сигурността и демокрацията в цяла Европа.

Що се отнася до твърдението за „унищожаването на ЕС“, както обяснява нашият минал анализ, разказът за „неминуемия колапс“ често се използва в прокремълски и други руски държавно контролирани медии във връзка с ЕС, европейските страни или капитализма.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-eu-is-ruled-by-russophobic-eastern-european-countries

Превод – Стоил Рошкев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани