Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Президентът връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция

[post-views]
Президентът връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция.

Знамето прие ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. За трета поредна година нашата експедиция ще плава към Ледения континент с българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Днес трябва да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида в една важна за човечеството мисия. Това заяви президентът Румен Радев и връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция.

Президентът Румен Радев, който връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция призова да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида в една важна за човечеството мисия. По думите му може да бъдем горди, че българската антарктическа база и експедиция се превръща в истински привлекателен център за развитие на наука от световен мащаб.

,,С научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ неимоверно нараснаха възможностите на нашата полярна експедиция и ставаме фактор и в международен план. Със завършването на новата изследователска лаборатория в нашата база възможностите ни ще растат.

Не по-малко важно е международното сътрудничество, което се разгръща на Антарктида. В нашето съвремие, раздирано от противоречия и конфликти, човечеството има остра нужда от положителен пример за международно сътрудничество, доверие, взаимно уважение, разбирателство и подкрепа. Екстремните условия, в които се работи, вадят на преден план най-добрите черти на човека и те се пренасят и в международното сътрудничество и в тази среда.“

Президентът отбеляза, че учени от Гърция и Черна гора ще бъдат част от българската експедиция тази година. Гърция също ще изпрати за първи път свои учен до Антарктида.

Няма да забравя 1993 г., първата българска антарктическа експедиция – шест души, толкова беше цялата експедиция, бяхме тук в Гербовата зала, когато президентът Желю Желев ни връчи националния флаг, каза ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Всяка година експедициите се провеждат под егидата на Президентството, тъй като е единствената институция, която не е заразена от политически борби.

Проф. Христо Пимпирев подари на президента екип на експедицията и покани държавният глава да посети Антарктида, докато българските учени са там. Надявам се другата година да не ни грози пак рискът от безкрайни консултации за съставяне на правителство и тогава с удоволствие ще се възползвам от този екип, отговори Румен Радев.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани