Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Украински атаки са принудили руския Черноморски флот да премести кораби от Севастопол, казва руски представител

[post-views]
Украински атаки са принудили руския Черноморски флот да премести кораби от Севастопол, казва руски представител

Руският Черноморски флот е бил принуден заради украински атаки да премести много военни кораби от военноморската си база в Севастопол на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., предаде ДПА. Агенцията се позова на изявление на Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на руската космическа агенция  и назначен от Русия за сенатор в контролираната от руските сили украинска Запорожска област. Това е първо потвърждение от руски представител за подобно преместване.

Украйна на няколко пъти заяви, че нейните атаки по руски военни кораби в Черно море са принудили Москва да премести плавателни съдове от Севастопол към Новоросийск.

Пред изданието „Московский комсомолец“ Рогозин заяви също така, че Русия трябва да гледа по-сериозно на въпроса за развитието на безпилотните си апарати, на организирането на звената, обслужващи военните й дронове и на развитието на средства за водене и преодоляване на електронна война, както и на развитието на системи за сателитно позициониране.

„Пред очите ни се извършва военно-техническа революция“, каза Рогозин относно развитието на безпилотните самолети и развоя на електронната война, като добави, че темпото на иновациите променя ситуацията на фронта всеки месец. 

„Черноморският флот е нагледен пример“, допълни Рогозин. „Той беше принуден да промени в общи линии базирането си поради факта, че нашите големи кораби станаха просто големи мишени за безпилотните вражески апарати.“

В началото на войната през 2022 г. Русия изостана с технологиите за безпилотни самолети и въпреки че оттогава постигна значителен напредък, тя трябваше да се движи по-бързо, особено по отношение на насочването на разходите си за въоръжение и създаването на специални звена за дронове, каза Рогозин.  Той заяви, че системите за сателитно и наземно насочване, които могат да преодолеят електронната война, са от особена важност, за да позволят точното насочване на дроновете.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани