Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Парламентът на Хърватия ще гласува изпращане на хърватски войници в мисията на НАТО за Украйна във Висбаден

[post-views]
Парламентът на Хърватия ще гласува изпращане на хърватски войници в мисията на НАТО за Украйна във Висбаден

Хърватският парламент ще обсъди днес, а в петък ще гласува изпращането на хърватски въоръжени сили, по-конкретно до петима офицери в германския град Висбаден в Мисия на НАТО за подпомагане и обучение в сферата на сигурността за Украйна (NSATU), съобщи хърватската телевизия ХРТ. Приемането на такова решение изисква мнозинство от две трети от гласовете, т.е. 101 депутати.

Парламентарната комисия по отбрана вчера подкрепи решението на правителството за изпращане на хърватски военни в мисията със седем гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“, допълва ХИНА.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който вече нееднократно е заявявал, че не желае хърватски войници да участват в мисии на НАТО в Украйна, изрази несъгласието си представители на хърватската армия да участват в тази мисия на НАТО, заявявайки, че по този начин защитава Хърватия от конфликт, защото краят на войната в Украйна не се вижда, предаде ХРТ.

„Няма да позволя участието на членове на нашите въоръжени сили в такава мисия, която потенциално може да има вредно въздействие върху нашите национални интереси“, каза Миланович и обвини правителството, че самоволно иска да поеме това задължение от името на Хърватия, знаейки, че не е имало неговото съгласие и по този начин е нарушило и погазило Конституцията.

Правителството отхвърли като напълно неверни и злонамерени тълкуванията му, че намерението за участие в дейността на НАТО е „изпращане на хърватски войници в Украйна“ или „въвличане на Хърватия в конфликт с Русия“.

Министерството на отбраната вече е предвидило в решението си, че членовете на хърватските въоръжени сили не могат да бъдат разположени извън територията на страните членки на НАТО, нито да бъдат ангажирани на територията на Украйна, поясниха от правителството, цитирани от ХИНА. От министерството подчертаха, че ако решението бъде одобрено, хърватските военни ще отидат в Германия, а не в Украйна.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани