Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

55 години Институт за космически изследвания и технологии към БАН

[post-views]
55 години Институт за космически изследвания и технологии към БАН

Космосът промени изцяло живота на човечеството през последните 45 години. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на тържествената сесия, посветена на 55-та годишнина от създаването на Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Първият български космонавт Георги Иванов, който тази година отбеляза 45 години от полета си в Космоса, също присъства на тържеството заедно с петима свои колеги.

Две годишнини обединиха учените от БАН и космонавтите отпреди 4 десетилетия, а именно 55 години от създаването на Института за космически изследвания и технологии към БАН и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Той беше в компанията на Бертелан Фаркаш от Унгария, Владимир Ремек от Чехия, и Думитру Пронариу от Румъния.

Министър Запрянов сподели пред учениците, курсантите и младите пилоти, че в онези години, когато космонавтите извършваха първите изследвания, никой не си е представял, че светът няма да може да живее без космически технологии, които подпомагат живота на земята.

България е изобретила първата космическа оранжерия “СВЕТ“, в която за първи път е отгледана пшеница от семе до семе. Повече от 150 научни апаратури и уреди защитиха мястото ни сред първите, овладяващи космическото пространство. Днес оригинални български апарати работят на Международната космическа станция. На 19 февруари 2022 година бе изстрелян поредният български уред за изследване на космическата радиация “ЛЮЛИН – МО“, който и днес работи в орбита около Марс.

Що се отнася до полета на първия ни космонавт, корабът е изстрелян от космодрума „Байконур“. На около 3 км от орбиталната станция аварира основният двигател на кораба, което принуждава екипажа на „Союз-33“ аварийно да се приземи. Космонавтите прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. България става шестата държава, изпратила свой представител в Космоса.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани