Курсанти вдъхновиха деца с наука и храна за космонавти
Курсанти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” посетиха 1 „Б” клас на ОУ „Патриарх Евтимий” във Велико Търново. Целта бе да запознаят учениците с приноса на България към световната космическа наука и технологии. Датата също е тематична, тъй като преди 46 години точно на този ден към звездите полита и първият български космонавт Георги Иванов, което превръща България в шестата космическа страна. Полетът продължава 1 денонощие, 23 часа и 1 минута, правейки 31 обиколки около Земята.
Униформените млади хора бяха посрещнати сърдечно от децата и тяхната учителка Галина Генчева, които ги приветстваха с песен за „добре дошли” и представиха специално подготвена изложба с ръчно направени от тях макети и рисунки на Слънчевата система. Малчуганите с гордост обясниха коя планета как се казва, коя е най-голямата, и защо Сатурн е „с обръч”. Учениците демонстрираха впечатляващо познаване на космическите тела и споделиха своето виждане за Вселената.

Фото архив на главен асистент д-р Георги Баев
Курсант старшина Янита Върбанова (V курс), курсант старши сержант Иван Бозов (IV курс), курсант старши сержант Ралица Василева (IV курс), курсант сержант (III курс) Петър Тенев и техният преподавател от катедра „Национална и регионална сигурност” при факултет „Сигурност и отбрана” в НВУ главен асистент д-р Георги Баев проведоха интерактивна презентация, посветена на историята на българското участие в космическите изследвания. В достъпен и ангажиращ формат бяха представени ключови фигури и постижения – първият ни космонавт Георги Иванов и вторият ни космонавт Александър Александров, българската космическа оранжерия, както и приносът на страната ни в разработването на храни за използване в условията на орбитален полет.
Курсантите разказаха и за своето обучение в университета, тъй като униформите им също предизвикаха голям интерес. У децата възникна желание да станат курсанти, когато пораснат.

След презентационната част бяха организирани тематични игри в класната стая, които протекоха с голямо оживление и ентусиазъм между децата и курсантите. Особено вълнение предизвика практическата демонстрация на реални образци от българска космическа храна, включително лиофилизирани плодове, сладоледи, млечни продукти и типични ястия като боб с наденица. Инициативата на курсантите за популяризиране на българските космически успехи, обединени в извънкласния образователен формат – клуб „Space Division” в университета, се провежда за седма поредна година, а храната е осигурена специално за тези демонстрации от проф. Илияна Начева – директор на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия.

Събитието е и част от инициативата на „Space Division” за популяризиране на науката сред най-младите чрез образователни посещения, практически демонстрации и диалогичен подход и по повод на 10-годишния юбилей на клуба.
Да мислиш извън гравитацията
„Трудно е да говориш за звездите в телеграфен стил. Също както е трудно да опишеш мечта с отчет”, казва главен асистент д-р Георги Баев.
Той, курсанти от НВУ „Васил Левски” и Space Division” направиха възможно мисленето извън гравитацията в детска градина „Ален Мак” – Велико Търново, с учителката Свилена Балевска и директор Йорданка Стайкова. Звезден фотограф на събитието беше Александър Кръстев.
„Още с влизането… тишината избяга. Не защото беше шумно, а защото всичко стана музика. Децата бяха готови. Не просто готови – пременени като пилоти и стюардеси, готови да излетят и без ракета, ако се наложи. Посрещнаха екипа ни с танци, с декори – цяла програма!
Курсант старши сержант Ралица Василева разказа за първия българин в Космоса – Георги Иванов, курсант старши сержант Иван Бозов за втория – Александър Александров, за оранжерията, която България изпрати на орбита разказа курсант старшина Янита Върбанова, и за храната, която може да оцелее без гравитация, но не и без идентичност –
курсант сержант Петър Тенев”, сподели пред военния вестник главен асистент д-р Баев.
„И накрая… велик момент – бобът. Да, легендарният лиофилизиран боб с наденица. Още – сублимирани ягоди, кайсии, сини сливи, кисело мляко с маракуя, пъпеш и сладолед, който не се топи, но топи сърца. Децата държаха пакетите все едно бяха съкровища. Хидратираха. Гледаха как се „съживява” храната”, разказа преподавателят от НВУ главен асистент д-р Георги Баев.