Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран започна да обогатява уран във Фордо

[post-views]
По повод 40 години от ислямската революция Иран ще продължи военната си експанзия

iran hasanИран започна да обогатява уран в подземния си ядрен комплекс Фордо. Това стана ясно от сайта на Организацията за атомна енергия в страната. Междувременно властите в Техеран потвърдиха, че са отменили акредитацията на инспектор от Международната агенция за атомна енергия, която следи дали страната се придържа към ядреното си споразумение.

С рестартирането на подземния ядрен комплекс Фордо Иран направи поредната стъпка от поетапното оттегляне от ядреното споразумение между Ислямската република и великите сили, договорено през 2015г, коментират световните медии.

Документът задължи Иран да отвори ядрените си комплекси за наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия, с което да разсее опасенията, че атомната програмата на страната не е параван за военните амбиции на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Независимо, че за сега няма коментар от Международната агенция за атомна енергия по повод отменената акредитация на един от инспекторите й, подобен ход може да забие поредния пирон в ковчега на ядреното споразумение.

Споразумението беше поставено на карта след решението на САЩ, в частност на президента Донадл Тръмп да се оттегли от него и да възобнови икономическите санкции срещу Иран.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани