Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Горските пожари в Австралия обвиха Сидни в гъста отровна мъгла

[post-views]
Нощ на огнен кошмар за Атина

pozarАвстралийският град Сидни беше обвит в гъста отровна мъгла, подхранвана от горските пожари по източното крайбрежие на страната. Заради опасно високите нива на замърсяване на въздуха, властите призоваха жителите на града да не излизат навън.

Според изчисленията на учените, концентрацията на фини прахови частици във въздуха над Сидни е достигнала до почти рекордните 186 на милион, което поставя на риск хората с респираторни проблеми. Властите предупредиха, че смогът ще се задържи и през идните дни, като има вероятност ситуацията допълнително да се влоши.

Основните причини за това са продължаващите от седмици  горски пожари по източното крайбрежие на Астралия, които засегнаха двете най-гъсто населени провинции Нов южен Уелс и Куинсленд и вече отнеха живота на най-малко шест души, и изпепелиха десетки хиляди декари земя и унищожиха стотици къщи.

Според синоптиците сухото и горещо време, съпътствано от силни пориви на вятъра, ще се задържи и през следващите дни. Това със сигурност ще затрудни работата на пожарникарите, които се борят с над 100 активни огнища.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани