Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва готви ново споразумение с Анкара за С-400 – договорът се очаква през първата половина на 2020 г.

[post-views]
Русия ще разположи ядрени оръжия близо до границите на Беларус с НАТО

c400Москва планира да подпише ново споразумение с Анкара за доставка на зенитно-ракетни системи С-400. Договорът трябва да стане факт през първата половина на следващата година, съобщи генералният директор на държавната оръжейна търговска компания „Рособоронекспорт“ – Александър Михеев, цитиран от турски медии.

Докато траят преговорите за нова партида от системите за противоракетна отбрана, по силата на сключеното през 2017 г. споразумение в Турция вече пристигнаха четири батареи С-400. Припомняме, че сделката на стойност 2,5 млрд. долара предвижда частично предаване на производствената технология на турската страна. Доставките започнаха през юли, а Белият дом реагира мигновено, прекратявайки договора за американските изтребители F-35.

В понеделник Анкара организира тестове на радиолокационния елемент на руските зенитно-ракетни системи. По този повод турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че страната му никога не е обещавала да не разполага или използва С-400. Купихме системите, защото имаме нужда от противовъздушна отбрана, подчерта турският първи дипломат.

Междувременно турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара смята до април 2020 г. да уреди разногласията си с САЩ заради покупката на С-400. Задачата е възложена на министрите на отбраната и на външните работи на двете държави. Това е въпрос, свързан с НАТО и съвсем не означава, че системите няма да се използват, просто трябва да предприемем определени стъпки според правилата на Алианса, уточни Ердоган.

Най-ново

Единична публикация

Избрани