Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Френски медии разкриха шпионски лагер в Алпите – руски разузнавачи го използвали като база в Европа

[post-views]
Френски медии разкриха шпионски лагер в Алпите – руски разузнавачи го използвали като база в Европа

voenni_FranceНов шпионски скандал разтърси Европа. Руски разузнавачи са използвали Френските Алпи като базов лагер за операциите си, твърди водещият френски вестник „Льо Монд“. Групата е действала на територията на цяла Европа, включително и в България.

Френското издание цитира съвместно разследване на британски, френски и швейцарски разузнавателни служби, започнало през пролетта на миналата година. Установено е, че ударната група състои от 15 души, които са част от специално звено на Руското главно разузнавателно управление.

Според информацията агентите са специализирани в убийствата и работят в Европа от 2014 г., като са били активни основно в България, Молдова, Черна гора и Великобритания. Смята се, че сред тях е и извършителят на покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март миналата година.

Разкритията за шпионския лагер в Алпите се появяват само няколко дни след като Германия официално обвини Кремъл за убийството на грузински гражданин в Берлин през лятото.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани