Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боян Биолчев взе наградата на „Хеликон“ за проза

[post-views]
Боян Биолчев взе наградата на „Хеликон“ за проза

„Орлето на Хеликон“ 2019 г. за нова българска художествена проза получи „Преселението“ на проф. Боян Биолчев. Сред над 120 заглавия, от които 12, подбрани в късата листа, журито избира именно повестта на Биолчев, а наградата на веригата книжарници „Хеликон“ се връчва за 18-и път. Съдбата на бежанците по време на Междусъюзническата война оставя незараснали рани, а авторът се вдъхновява от историята на големия си род Биолчеви от Прилеп, като книгата е част от личната семейна история на проф. Биолчев и път, изстрадан от поколения. Дядо му Боян бил деец на ВМРО и опълченец.
Откъсването от корените и на тракийските бежанци е в основата на разтърсващия сюжет за съдбата на българите преселници. Историята започва през Първата балканска война. Турците настъпват на северозапад и безчинстват в българските села в Беломорска Тракия. Българско семейство бяга с двамата си синове, дъщеря си и новородената си внучка… „Няма лоши народи, има лоши хора“ си спомня думите на своята баба авторът. Самият той заявява при връчването на наградата: „Тази книга е най-доброто, което съм направил, тя е мое откровение. Никога не съм слугувал на митологии, винаги съм търсил истината. Всички носим несправедливата болка, но и вината си. Това съм се опитал да съхраня в „Преселението“.
Проф. Биолчев се готви за написването с години. Записва разкази на над 80-годишни старци през 80-те години в Царево, запазили своите детски спомени от времето на бягството от южна Странджа към морето и към вътрешността на страната. Без история няма народ, казва авторът.
Според председателя на журито проф. Алберт Бенбасат награденото произведение е определено единодушно от петимата му членове. Той каза, че това е книга трагична и посветена на много болезнена тема, а за самата нея е слабо определението вълнуваща. Но без патос и словесни украшения, с думи премерени тя разтърсва, „улавя те за гърлото и не те пуска до последния ред”. 
„Преселението“ е повест, жанр позабравен от съвременните ни писатели, но в който литературата ни е с традиции. Професор Боян Биолчев успява да пресъздаде умело и истинно атмосферата в българските земи в онези тъмни и смутни времена, в които без мъжество и доблест оцеляването е било невъзможно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани