Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Замърсяването на въздуха в Канбера надхвърли 26 пъти критичното равнище

[post-views]
Трагедия в Лима – автобус изгоря до основи, най-малко 20 души загинаха

PojarЗамърсяването на въздуха в австралийската столица Канбера надхвърли днес 26 пъти критичното равнище „опасно за живота“ заради горските пожари по югоизточното крайбрежие на континента. Това съобщи изданието „Канбера таймс“, предаде ТАСС.
Канбера е единственият град в столичния регион. Поради смога в Канбера са затворени туристическите обекти, музеите и националните паркове, както и почти всички спортни съоръжения. Австралийският национален университет, разположен в центъра на града, затвори своите кампуси и аудитории.
Австралийските пощи закриха шест местни клона и спряха доставката на пощенски пратки от и за столицата. Собствениците на апартаменти и офиси в града бяха принудени да изключат противопожарните системи, чиито сензори бяха започнали да реагират на смога и да задействат сирените.
Здравните власти препоръчаха на жителите и гостите на столицата по възможност да стоят по-малко време на открито. Очаква се гъстият смог да остане над града няколко дни, а негативните му ефекти да се засилят през уикенда, когато температурите ще се повишат, предупреди ведомството.
Пожарите обхванаха източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври. В момента огънят бушува в обширни територии от щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко местности са затворени за туристи, а жителите им са получили нареждане спешно да се евакуират, посочва агенцията.
Пламъците са унищожили над 4 милиона хектара гори. В огъня са загинали най-малко 15 души, включително трима огнеборци, а 17 души са безследно изчезнали. Унищожени са над 1300 жилищни сгради, близо 2500 административни и стопански постройки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани