Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След катастрофата на украински самолет в Иран – версията за неумишлен ракетен обстрел става основна

[post-views]
Украински самолет се разби в Иран – на борда е имало над 176 души, всички са загинали

samolet iranПадналият край Техеран украински пътнически самолет е свален от иранска ракета земя-въздух, смятат западните правителства и посочват, че по всяка вероятност става дума за неумишлени действия. Лидерите на Канада, Украйна и Великобритания, чиито граждани са сред 176-те жертви, поискаха пълно и прозрачно международно разследване на инцидента. За същото настоя и Европейският съюз.

Версията, че самолетът на Украинските международни авиолинии е свален по погрешка при ракетен обстрел защитиха канадският премиер Джъстин Трюдо и британският му колега Борис Джонсън, както и източници от разузнавателните служби в Киев.

Припомняме, че машината изчезна от радарите броени минути след излитането си от Техеран, а катастрофата се случи в разгара на конфликта между САЩ и Иран, последвал взаимната размяна на удари.

Джъстин Трюдо – министър-председател на Канада:

„Имаме информация от различни разузнавателни източници, от наши партньори и от собствените ни служби. Фактите сочат, че самолетът е свален от иранска ракета земя-въздух, по всяка вероятност непреднамерено.“

Американските служби също отчитат като много вероятно самолетът да е улучен случайно.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Имам своите предположения. Не искам да казвам нищо конкретно, защото всеки има своя версия. Случилото се е трагедия. Но другата страна може да е допуснала грешка. Според някои е техническа повреда, но аз лично не смятам, че това е случаят.“

Анализирайки времето на инцидента медии във Вашингтон изразиха предположение, че Техеран може да е объркал машината на „Боинг“ с американски военен самолет, докато е чакал отговор на атаката си срещу военни бази в Ирак.

Иран от своя страна отхвърли възможността Военновъздушните сили на страната да са отговорни за трагедията. Местните власти отвориха разследването за международни участници. След като 45 украински експерти вече са терен, в оперативните дейности се включват вещи лица от Франция и Канада, както и представители на Агенцията за транспортна безопасност на САЩ и фирмата-производител на злополучния самолет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани