Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без открит сблъсък между Тръмп и Грета в Давос – двамата си размениха косвени обвинения

[post-views]
Тръмп за убийството Джамал Хашоги: ЦРУ няма доказателства срещу престолонаследника

25-trumpАмериканският президент Доналд Тръмп поведе война срещу „пророците на климатичния апокалипсис“ по време на Форума в Давос. До пряк сблъсък между държавния глава и активистката Грета Тунберг не се стигна, но косвените обвинения не бяха спестени.

Устойчивото икономическо развитие и унищожаването на околната среда са във фокуса на юбилейното, 50-то издание, на Форума в Давос. От швейцарския ски курорт американският президент Доналд Тръмп подчерта, че Вашингтон ще съхрани икономиката си на всяка цена. Сега е време за оптимизъм, заяви той в речта си, сипейки похвали за икономическите постижения на администрацията си и енергийния бум в САЩ.
Държавният глава порица всички, които с риториката си се опитват да всяват страх за бъдещето. В екоактивистите Тръмп видя „наследници на безумните гадатели от миналото“ и ги обяви за обикновени паникьори, чиято единствена цел е да получат абсолютната власт да доминират, трансформират и контролират всеки аспект от човешкия живот. След като напусна залата без да коментира изказването на американския президент шведската активистка Грета Тунберг откри панел, озаглавен „Предотвратяване на климатичния апокалипсис“. В собствената си реч тя отново разкритикува световните политически и бизнес лидери, че борбата им с климатичните промени се изразява единствено в празни обещания. Предупредиха ме колко е опасно да всяваме паника за кризата, но повярвайте ми, важно е. Още повече, че казвате „няма да ви оставим“, но после мълчите, заяви тийнейджърката. Пред Форума Грета подчерта, че постигането на нулево нетно количество въглеродни емисии съвсем не е достатъчно за съхраняването на климата. За да остане глобалното затопляне в рамките на градус и половина, категорична е екоактивистката, трябва не просто да се стремим, а да постигнем абсолютната нула.

Най-ново

Единична публикация

Избрани