Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Косово най-накрая има нов премиер – въвежда задължителна военна служба

[post-views]
Косово най-накрая има нов премиер – въвежда задължителна военна служба

министър-председател на Косово Край на политическата криза в Косово. Четири месеца след предсрочните избори малката балканска държава най-накрая има премиер. Парламентът избра лидера на лявоцентристката партия „Самоопределение“ Албин Курти.

Новото правителство в Косово беше сформирано след месеци на преговори между двете най-добре представилите се партии на предсрочните избори през октомври – „Соопределение“ и „Демократическата лига на Косово“.  Неочакваният пробив с преговорите дойде малко преди  дадения от президента Хашим Тачи ултиматум, който изтичаше в понеделник вечерта.

Малко преди да бъде гласувана кандидатурата на 44-годишния Албим Курти, той обяви и програмата на правителството. Наред с по-висок бюджет, подобряване на инфраструктурата, и въвеждането на задължителна военна служа, Курти заяви, че е готов да поднови диалога със Сърбия.

Албин Курти- министър-председател на Косово:

„Готов съм да започна нови преговори със Сърбия. За целта ще събера екип от експерти, но за да стане ще трябва да получа широко политическо съгласие.“

Албин Куртин е участвал във войните за независимостта на Косово и е известен с анти-сръбската си реторика, допълни, че подготвя иск срещу Сърбия за военно престъпление, геноцид и агресия.

В новото правителство на Косово ще има по шестима министри от двете най-големи партии, както и две места за Сръбската лига и по едно за другите етнически партии в страната.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани