Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политически трус в Германия – лидерът на управляващата партия ХДС подаде оставка

[post-views]
Политически трус в Германия – лидерът на управляващата партия ХДС подаде оставка

anagretЛидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюз Анегрет  Крамп-Каренбауер обяви, че се оттегля от поста и се отказва от кандидатурата си за канцлер на следващите избори. Оставката й предизвика силен политически трус и идва седмица след противоречивите избори в Тюрингия, спечелени от либерален политик с подкрепата на нео-нацистката партия „Алтернатива за Германия“.
Анегрет Крамп-Каренбауер се смяташе за наследник на германския канцлер Ангела Меркел, след като оглави Християндемократическия съюз в края на 2018 г.

Като причина за решението си да се оттегли тя посочи, че никога не се е стремяла към ръководния пост, но вярва, че кандидатът на партията за канцлер трябва да е нейният лидер. Затова се налага да се откаже от председателството на Християндемократическия съюз.

Крамп-Каренбауер, която е и министър на отбраната посочи, че ще организира вътрешно партийни избори в началото на лятото, като до тогава ще остане на поста си.

Според медиите в Германия основната причина за оттеглянето й са изборите в източногерманската провинция Тюрингия, спечелени от кандидата на Либералната демократическа партия Томас Кемерих. Впоследствие се оказа, че той е бил подкрепен едновременно от християндемократите и от нео-нацистката „Алтернатива за Германия“.

Това провокира остра реакция в страната, защото след края на Втората световна война всеки съюз между традиционните партии и крайните популистки движения е табу.

Припомням, че малко след вота канцлера Ангела Меркел заяви, че подобно нещо е цитирам „недопустимо“ и призова за анулирането на вота.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани