Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението в Донбас отново ескалира – подновиха военните действия край Золотое

[post-views]
Напрежението в Донбас отново ескалира – подновиха военните действия край Золотое

ruska-baza-ukrainaНапрежението в Донбас отново ескалира. Най-малко един военнослужещ е убит, а други четирима са ранени при тежък обстрел от страна на бунтовниците на източния фронт, съобщиха от Украинската армия. За оценка на ситуацията президентът Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност в Киев.

За възобновяване на бойните действия в Донбас съобщиха от Щаба на Украинската армия. По думите им сепаратистите в Луганска област са преминали в настъпление и се е стигнало до сблъсъци в района на град Золотое. В прессъобщението се споменава и участие на руски въоръжени формирования. Настъпващите са използвали забранено от Минските споразумения оръжие и са искали да пресекат временната граница, смятат в Киев и уверяват, че частите им са удържали позициите си.

Подкрепяните от Москва бунтовници, които контролират по-голямата част от региона, от своя страна заявиха, че военни части да опитали да пробият фронтовата линия и са попаднали в минно поле, където двама души са загинали, а други трима са били ранени. Медиите съобщиха и за един убит и петима тежко ранени от страна на сепаратистите.

Украински журналисти определиха случая като най-сериозната ескалация на конфликта в Донбас от 2018 г. насам. През последните месеци проявите на насилие в региона продължиха и постигнатото през декември от Нормандската четворка споразумение за пълно и всеобхватно прекратяване на огъня така и не беше спазено. За президента Зеленски това е „цинична провокация“ и „опит за проваляне на мирния процес в Донбас“. Държавният глава потвърди неизменната воля на украинските власти да намерят политическо решение на конфликта, както и решимостта им да дадат отпор на агресията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани