Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за ескалацията на напрежението в Донбас

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

russia_ukrainaМосква и Киев с взаимни обвинения за ескалацията на напрежението в Източна Украйна. Според Украинската армия подкрепяните от Русия сепаратисти са предприели настъпление в опит да преминат граничната линия. Пред Съвета за сигурност на ООН и двете страни определиха случващото се като провокация и потвърдиха, че са дали жертви при последните сблъсъци в Донбас.

Наблюдаващата мисия на ОССЕ е регистрирала „сериозен инцидент в западната част на Луганския регион, където споразумението за прекратяване на огъня е нарушено с повече от 2 500 експлозии“, заяви чрез видеовръзка пред ООН ръководителят на мисията Яшар Чевик.

Поредните сблъсъци в Донбас идват 5 години след подписването на Минските споразумения. Извънредната среща на Съвета за сигурност бе свикана по инициатива на Москва, след като руски медии съобщиха за най-малко една цивилна жертва след размяната на удари.

Василий Небензя – постоянен представител на Русия в ООН:

„Много от Вас говорят за катастрофалното положение на жителите на Донбас, но самите Вие отказвате да признаете отговорността на Киев, който започна война срещу собствения си народ и наложи икономическа блокада на региона. Всеки ден, от 5 години насам, хора умират при въздушни удари. Да не би да се бомбардират сами?“

Експерти предупреждават, че подобна ескалация на конфликта рискува необратимо да минира пътя до неговото разрешаване.

Сергей Кислица – постоянен представител на Украйна в ООН:

„Както се е случвало и преди, Русия се опитва да представи агресорите като жертви и това е отличителна черта на информационната ѝ война срещу Украйна. Подобни жалки опити за изкривяване на истината са смешни и дори бих ги нарекъл цинична обида към паметта на хилядите мои сънародници, които загинаха, бранейки земята си.“

Припомняме, че началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. са загинали повече от 13 хиляди души, а 1 милион са разселени. И Киев, и Москва настояват, че прилагането на договорките от Минск е единственият начин за спиране на войната. През декември Нормандската четворка подписа споразумение за пълно и всеобхватно прекратяване на огъня, което не беше спазено.

Най-ново

Единична публикация

Избрани