Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължават руските удари въпреки обявеното изтегляне от Киев и Чернигов

[post-views]
Продължават руските удари въпреки обявеното изтегляне от Киев и Чернигов

Въпреки че Русия обяви частично изтегляне от района на украинската столицата Киев и североизточния град Чернигов, украинските власти съобщават за продължаващ обстрел.

Западни разузнавателни служби изразиха съмнение, че руските части ще намалят ударите в тази част на Украйна, и смятат, че става дума по-скоро за ротация на отделни руски части и целта е заблуда на противника.

Властите в Чернигов, на около 140 километра северно от Киев, твърдят, че районът е бил обстрелван цяла нощ въпреки обещанието на Русия след преговорите в Истанбул, че ще намали операциите в този район.

Ракетен обстрел и въздушни удари е имало и по Нижин на 90 км югоизточно от Чернигов, съобщи областният управител Вячеслав Чаус в социалните мрежи.

Говорител на украинското министерство на отбраната заяви, че руските сили продължават опитите да превземат разрушения пристанищен град Мариупол.

Удари е имало и по сграда на Червения кръст, твърди украинският омбудсман Людмила Денисова. Все още няма информация за пострадали, но от кметството съобщиха за общо 20 хиляди жители на обсадения град, отведени „против волята си“ в Русия. Но няма възможност за независима проверка на тези данни.

Британското военно разузнаване съобщи, че руските части, претърпели тежки загуби в Украйна, са били принудени да се върнат у дома и в съседен Беларус в опит да се реорганизират и снабдят.

„Русия вероятно ще продължи да компенсира намалената си способност за сухопътни маневри чрез масови артилерийски и ракетни удари“, добави министерството на отбраната в Лондон.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че макар първоначалните признаци от разговорите в Истанбул да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди.

„Европейският съюз, като се надявам и Норвегия, трябва да забранят руски кораби да използват европейски пристанища за времето, през което руските сили блокират нашите пристанища“, призова Зеленски във видеообръщение към парламента на Норвегия.

На преговорите в Истанбул Украйна постави за първи път конкретни предложения, които предвиждат неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност по аналогия на член 5 от договора на НАТО относно колективната отбрана. Сред потенциалните гаранти за сигурност са страните от Съвета за сигурност на ООН, т.е. Русия , САЩ, Великобритания, Китай и Франция, а също и Турция, Германия, Канада, Италия, Полша и Израел.

Предложенията включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня. По думите на ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия подписването на мирен договор с Русия е възможно само при пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна към 23 февруари, преди руското нахлуване, включително от южната част на Херсонска област, така наречения „коридор“ към Крим.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани