Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция не признава преброяването в Северна Македония

[post-views]
military plane crash

Турското министерство на външните работи съобщи, че не признава данните от преброяването в РС Македония, които бяха оповестени в сряда от Държавния статистически институт в Скопие.

Говорителят на министерството призова властите в Скопие да се отнесат сериозно към поставените въпроси относно достоверността на преброяването от турската общност в страната.

БГНЕС припомня, че късно снощи Демократическата партия на турците (ДПТ) в РС Македония обяви, че не приема официалните резултати от преброяването на населението в страната.

Според партията на Бейджан Иляс независимо от факта, че броят на турците в РСМ бележи ръст в сравнение с предишното преброяване от преди 19 години, то е „далеч от истината“ и те няма как да бъдат приети от „ДПТ, както и от турския народ в страната“.

„Самият факт, че 132 260 души са отказали да съобщят етническата си принадлежност хвърля сянка върху преброяването“, подчертаха от партията.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски определи „преброяването като непълно“.

Преброяването на населението в РСМ се осъществи миналата година между 5 и 30 септември. Това бе и първото преброяване след 19 години. Според данните на Държавния институт по статистика българите в РСМ са 5304 души. Българските сдружения и политическите партии също оспориха достоверността на данните разпространени в присъствието на премиера Димитър Ковачевски.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани