Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В кризата външните министри от НАТО заседават онлайн – търсят как да засилят колективния отговор срещу КОВИД-19

[post-views]

stoltemberg_samoletВъншните министри от НАТО, сред които и българският вицепремиер Екатерина Захариева, провеждат историческа среща. Освен че е официалният дебют на Северна Македония като пълноправен член на пакта, днес за първи път от създаването му Сверноатлантическият съвет заседава дистанционно, чрез защитена чрез видеоконферентна връзка. Това е поредното доказателство за непрекъсваемостта на процеса по взимане на решения в Алианса, дори в условията на криза, коментират от Брюксел.

Основа тема в дневния ред на външните министри от НАТО е санитарната криза. Те ще оценят постигнатото до момента и ще набележат бъдещи мерки, които пактът като цяло и съюзниците поотделно ще предприемат в рамките на колективния отговор срещу пандемията от Ковид-19.

Евроатлантическият координационен център на Алианса за реагиране при кризи вече улеснява оказването на помощ между страните-членки, а по въздух и земя са осъществени доставки на стотици хиляди тонове медицинско оборудване и консумативи. Не бива да допускаме кризата с разпространението на вируса да се превърне в криза на сигурността, заяви още вчера генералният секретар Йенс Столтенберг и подчерта, че министрите търсят начин за още по-ефективно използване на силите и структурите на пакта на национално ниво.

Пред Северноатлантическия съвет главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс представи актуализиран доклад за готовността на Алианса, след като по-рано от Брюксел увериха, че способностите за провеждане на военни операции не са повилияни от случващото се.

Заедно с това външните министри обсъжат борбата срещу ИДИЛ, както и бъдещето на обучителната мисия в Ирак. Те правят оценка на ангажимента за постигане на траен мир в Афганистан, предвид престоящото редуциране на военния контингент в страната, и готвят допълнителни мерки в подкрепа на ключовите партньори Украйна и Грузия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани