Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цените на петрола отбелязаха леко повишение – пазарът все пак върви към поредния си седмичен спад

[post-views]
Петролът и природният газ поскъпнаха след обявяването на частична мобилизация от Владимир Путин

ceni_petrol

Пазарите отбелязаха покачване на цените на различни сортове петрол в последния работен ден за седмицата. След масовия срив преди дни, средната стойност на барел от кошницата на Организацията на страните-износителки на петрол също се повиши, но общата тенденция е към пореден  спад.

Цените на петрола се покачиха, след като основни производители обявиха, че ще опитат предсрочно да свият добива като ответна мярка на пониженото заради глобално търсене, което предизвика една от най-големите кризи в бранша. Кувейт беше сред първите, които изразиха готовност за действие.

В отговор международният бенчмарк Брент поскъпна с повече от 4 % до 22 долара за барел. Американският лек суров петрол също отбеляза повишение. Кошницата на ОПЕК от 14 сорта петрол за износ на страните от картела поскъпна с три долара и вече се търгува за 15 долара за барел.

Въпреки повишенията цените на черното злато все пак вървят към осмия си пореден седмичен спад, обобщават експерти. Припомняме, че последните 7 дни са едни от най-бурните в историята на пазарите, след като в понеделник фючърсите върху американския петрол за доставка през май стигнаха отрицателни стойности, а цената на Брент достигна най-ниското си ниво от две десетилетия.

Стойността на руския петрол Юралс също падна до малко над 11 долара за барел, с което подмина дъното от 1999 г. Ликвидните средства в резерва на страната ще стигнат за две години, ако цената на този сорт се стабилизира на равнище от 15 долара, прогнозират експертите на Дойче Банк.

Най-ново

Единична публикация

Избрани