Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светлина в тунела – Европа започна да разхлабва мерките срещу КОВИД-19

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 65

koronavirusНад 1 милион и половина станаха случаите със заболели от КОВИД-19 в Европа. Независимо от това в редица държави на Стария континент от днес влизат в сила новите по-облекчени мерки срещу пандемията, която до този момент е отнела живота на най-малко 250 хиляди души.

След два месеца на пълна блокада Италия, най-засегната страна в Европа от пандемията с Ковид-19, започва да се връща към нормалния си ритъм на живот.

От днес италианците ще могат да излизат свободно от домовете си, да посещават роднини и близки, както и да отидат до любимия си ресторант, но за да си вземат храна за вкъщи.

Ако тенденцията на забавяне на заболяването се задържи властите са категорични, че ще облекчат допълнително мерките.

Новата седмица донесе подобни облекчения и на гърците, след като правителството представи двумесечен план за излизане от кризата. Според новите правила хората ще могат да излизат свободно без да пращат есемеси. Отварят и повечето търговки обекти, включително салоните за красота и спортните центрове. Църквите също отвориха врати. Носенето на маски обаче остава задължително на обществените места.

От днес 15 държави, в които се наблюдава чувствителното забавяне на разпространението на заболяването, облекчават мерките. Франция една от тях, но за сега правителството е категорично, че промяна на мерките ще започне едва след 11 май, когато изтича и извънредното положение.

Не така стоят нещата за Великобритания, където ситуацията с пандемията от Ковид-19 продължава да е критична. Според последните данни на властите заболяването в страната е отнело живота на близо  28 500 души, като за сега не се забелязва и чувствителен спад на новите случаи. Независимо от това до края на седмицата се очаква премиерът Борис Джонсън да представи плановете си, кога и как точно ще започне отмяната на мерките.

Русия остава една от най-горещите точки, след като в неделя в страната бяха регистрираните рекордните 10 000 нови случаи с Ковид-19, независимо от въведените карантинни мерки. Въпреки високата заболяемост, за сега смъртните случаи са в пъти по-малко от други страни в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани